Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Порядку встановлення (формування) тарифу на послуги з передачі електричної енергії
Опубліковано 05 серпня 2020 року о 16:09



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку встановлення (формування) тарифу на послуги з передачі електричної енергії»

 

На засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яке проводилося у формі відкритого слухання 05.08.2020 схвалено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта – постанову НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку встановлення (формування) тарифу на послуги з передачі електричної енергії».

 

01.08.2020 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел» (Закон), розроблений на основі «Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики».

 

Законом виділено окрему категорію споживачів - підприємства «зеленої» електрометалургії». Так, відповідно до Закону підприємство «зеленої» електрометалургії» – це юридична особа, що здійснює господарську діяльність з виробництва сталі із дотриманням норм щодо прямих викидів діоксиду вуглецю в результаті виробництва сталі на рівні не більше 250 кілограмів на тонну сталевої продукції та виключно електродуговим методом виробництва.

 

Водночас, Законом передбачено, що для підприємств «зеленої» електрометалургії» на період дії «зеленого» тарифу для суб’єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії, встановлюється тариф на послуги з передачі електричної енергії, купівля якої здійснюється для цілей виробництва сталі, що не враховує витрати оператора системи передачі на виконання спеціальних обов’язків із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії. Зазначений тариф встановлюється одночасно з переглядом тарифу оператора системи передачі.

 

При цьому, Законом регламентовано підстави для застосування тарифу на послуги з передачі електричної енергії для підприємств «зеленої» електрометалургії.

 

Також, Законом внесені зміни в абзац третій частини п’ятої статті 33 Закону України «Про ринок електричної енергії», відповідно до яких тариф на послуги з передачі електричної енергії, зокрема, включає як окремі складові витрати оператора системи передачі, що здійснюються ним у разі покладення на нього спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, та витрати на послугу із зменшення навантаження виробником, який здійснює продаж електричної енергії за «зеленим» тарифом або за аукціонною ціною.

 

З урахуванням зазначеного, виникла необхідність внесення змін до Порядку встановлення (формування) тарифу на послуги з передачі електричної енергії, затверджений постановою НКРЕКП від 22.04.2019 № 585 (Порядок), в частині визначення порядку розрахунку окремого тарифу на послуги з передачі електричної енергії для підприємств «зеленої» електрометалургії, який не враховує витрати оператора системи передачі на виконання спеціальних обов’язків із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії та тарифу на послуги з передачі електричної енергії для користувачів системи (крім підприємств «зеленої» електрометалургії). Також змінами до Порядку передбачено окрему складову тарифу на послуги з передачі електричної енергії – «витрати на послугу із зменшення навантаження виробником, який здійснює продаж електричної енергії за «зеленим» тарифом або за аукціонною ціною».

 

При цьому пропонується відповідне удосконалення норм Порядку щодо подання інформації, внесення змін до додатків та врахування технічних правок.


З огляду на зазначене, НКРЕКП розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, - постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку встановлення (формування) тарифу на послуги з передачі електричної енергії».

 

Проєкт постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу та обґрунтуванням оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП в мережі Інтернет http://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/61a/e97/d26/61ae97d26d188519026124.zip .

 

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 17.08.2020 (включно).

 

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, які слід надсилати на адреси: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Pedorenko@nerc.gov.ua; контактна особа: Педоренко Юля Валентинівна, тел. (044) 204-70-47.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

05.08.2020


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux