Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Порядку формування цін на універсальні послуги
Опубліковано 16 грудня 2020 року о 18:23



 

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку формування цін на універсальні послуги»

 

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про ринок електричної енергії» НКРЕКП здійснює державне регулювання ринку електричної енергії.

 

На сьогодні розрахунок цін на універсальні послуги для малих непобутових споживачів здійснюється відповідно до Порядку формування цін на універсальні послуги, затвердженого постановою НКРЕКП від 05.10.2018 № 1177 (Порядок).

 

Розрахунок цін на універсальні послуги здійснюється постачальниками універсальних послуг (ПУП) відповідно до глави 2 Порядку. Так, ціна на універсальні послуги (ціна УП) визначається виходячи з прогнозованої ціни закупівлі електричної енергії на ринку електричної енергії з подальшим коригуванням на рівень фактичної закупівельної ціни шляхом врахування показника «відхилення величини сплати за куповану електричну енергію».

 

Слід зазначити, що в зв’язку з значним коливанням ціни електричної енергії на ринку «на добу наперед» у другому півріччі 2020 року спостерігається суттєве відхилення фактичної ціни від прогнозованої (що була врахована в ціні УП) у листопаді –  грудні 2020 року. Отже, має місце, значний розмір показника «відхилення величини сплати за куповану електричну енергію», який має бути враховано при розрахунку ціни УП у лютому - березні 2021 року.

 

Крім цього, з 01 січня 2021 року, згідно із закінченням дії абзацу 11 п. 13 Розділу XVІІ Прикінцевих та перехідних положень закону України «Про ринок електричної енергії», буде припинено постачання універсальних послуг бюджетним установам та іншим непобутовим споживачам, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю від 50 кВт до 150 кВт. Тобто, з січня 2021 року у постачальників універсальних послуг зменшується обсяг споживання малих непобутових споживачів, на яких перерозподіляється «відхилення величини сплати за куповану електричну енергію», що сформоване на обсяги споживання електроенергії малих непобутових споживачів у 2020 році.

 

Отже, вище зазначені фактори, можуть призвести до стрімкого зростання ціни УП у лютому - березні 2021 року.

 

В зв’язку з цим, виникла потреба в уточненні розрахунку прогнозованої ціни закупівлі електричної енергії на ринку електричної енергії для малих непобутових споживачів при визначенні ціни УП у лютому – березні 2021 року.

 

Отже, НКРЕКП розроблено зміни до Порядку, які передбачають у період з квітня по грудень 2021 року врахування рівними частинами «відхилення величини сплати за куповану електричну енергію», що виникло в листопаді –  грудні 2020 року.

 

З огляду на зазначене, НКРЕКП було розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, - постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку формування цін на універсальні послуги».

 

Проєкт постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обргунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП в мережі Інтернет http://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/61a/e97/76b/61ae9776bc111571123729.zip .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Bilenko@nerc.gov.ua (надіслати обов’язково у форматі Word та у форматі PDF за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866). Контактна особа: Біленко Анна Миколаївна, тел. (044) 204-48-70.

 

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 26 грудня 2020 року (включно) в письмовому та електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

16.12.2020

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux