Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – Зміни до Методики визначення та розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на основі багаторічного стимулюючого регулювання
Опубліковано 25 липня 2019 року о 12:54



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ 

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Методики визначення та розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на основі багаторічного стимулюючого регулювання» 

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг оприлюднює проєкт постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Методики визначення та розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на основі багаторічного стимулюючого регулювання», що має ознаки регуляторного акта (далі – Проєкт постанови).

 

Проєктом постанови передбачено наступні зміни:

 

1) удосконалення механізму визначення прогнозованого необхідного доходу від здійснення діяльності з транспортування природного газу

 

Відповідно до положень діючої Методики прогнозований необхідний дохід від здійснення діяльності з транспортування природного газу розраховується виходячи із прогнозованих операційних контрольованих витрат, прогнозованих операційних неконтрольованих витрат, прогнозованих витрат ліцензіата, пов’язаних із закупівлею природного газу, що використовується для забезпечення виробничо-технологічних витрат, нормованих втрат природного газу, прогнозованої амортизації, прогнозованої рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами природного газу територією України, прогнозованого прибутку на регуляторну базу активів та прогнозованого податку на прибуток.

 

Станом на сьогодні, рентна плата за транзитне транспортування трубопроводами природного газу територією України не стягується, у зв’язку зі змінами до законодавства України. Враховуючи зазначене, пропонується виключити зазначений показник із розрахунків.

 

Крім того, змінами пропонується удосконалити підхід до розрахунку прогнозованого прибутку ліцензіата, що дозволить забезпечити можливість оператору газотранспортної системи залучати додаткові кошти для розвитку газотранспортної системи.

 

2) зміну механізму розрахунку коригування необхідного доходу від здійснення діяльності з транспортування природного газу на основі плати за потужність

 

Відповідно до діючої методики коригування необхідного доходу від здійснення діяльності з транспортування природного газу на основі плати за  потужність здійснюється за зверненням ліцензіата щороку на підставі фактичних даних за попередній рік та враховується протягом одного року. В свою чергу змінами передбачено можливість врахування відхилення уточненого необхідного доходу впродовж кількох років регуляторного періоду. Крім того запропонований змінами механізм розрахунку коригування необхідного доходу від здійснення діяльності з транспортування природного газу на основі плати за потужність враховує різницю між прогнозованими та фактичними витратами підприємства, фактичні обсяги замовленої потужності, дохід, отриманий від надання права користування потужністю з обмеженнями, та дохід отриманий за результатами проведення процедури розподілу потужності у рамках аукціону.

 

3) зміну підходу до розрахунку тарифів для точок входу та точок виходу в/з газотранспортну(ої) систему(и)

 

Проєктом постанови передбачено можливість об’єднання точок входу або точок виходу в/з газотранспортну(ої) систему(и) у однорідні групи точок та/або кластери точок для цілей розрахунку тарифів. Разом з тим змінами передбачено однаковий підхід до розрахунку тарифів для всіх точок входу та точок виходу в/з газотранспортну(ої) систему(и) за рахунок впровадження нової методології відстані зваженої на потужність. Запропоновані зміни підходу до розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу повністю відповідають положенням Регламенту № 2017/460.

 

4) запровадження механізму визначення ціни аукціону

 

Відповідно до пункту 9 глави 5 розділу ІХ Кодексу газотранспортної системи, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2493 (далі – Кодекс), якщо сумарна потужність, заявлена замовниками послуг транспортування в точках входу або виходу на міждержавних з'єднаннях, перевищує вільну потужність, вони будуть повідомлені оператором газотранспортної системи про це та запрошені взяти участь у процедурі розподілу потужності в рамках аукціону. Процедура розподілу потужності у рамках аукціону визначена у розділі ХІХ Кодексу. Змінами передбачено запровадження механізму визначення ціни аукціону у разі проведення процедури розподілу потужності у рамках аукціону.

 

5) доповнення Методики порядком встановлення тарифів на послуги транспортування природного газу у разі зміни ліцензіата

 

Змінами запропоновано доповнення діючої Методики порядком встановлення тарифів на послуги транспортування природного газу у разі зміни ліцензіата. Зазначений порядок передбачає врегулювання питань, що можуть виникнути у разі зміни ліцензіата, зокрема, процедуру подання документів для встановлення тарифів, визначення базових рівнів складових прогнозованого необхідного доходу та визначення регуляторної бази активів нового ліцензіата

 

Зауваження та пропозиції до проекту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, слід надсилати у письмовому та електронному вигляді у форматах doc, docx за формою згідно з додатком 1 Порядку проведення відкритого обговорення проєктів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30 червня 2017 року № 866, на адресу: Національна  комісія,  що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19,  e- mail: kuzhylna@nerc.gov.ua.

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 25 серпня 2019 року у письмовому та електронному вигляді.

 

Проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП в мережі Інтернет http://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/61a/e98/797/61ae98797a4ad451338188.pdf .

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

25.07.2019


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux