Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Методики розрахунку тарифу на послуги постачальника "останньої надії"
Опубліковано 30 вересня 2021 року о 11:26



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Методики розрахунку тарифу на послуги постачальника «останньої надії» 

Відповідно до пунктів 6 та 7 частини третьої статті 6 Закону України «Про ринок електричної енергії» (Закон) до повноважень НКРЕКП на ринку електричної енергії належить, зокрема затвердження методики розрахунку ціни (тарифу) на послуги постачальника «останньої надії» (ПОН) та встановлення ціни (тарифу) на послуги ПОН у випадку, передбаченому статтею 64 Закону.

 

Згідно з положеннями частини п’ятої статті 64 Закону, ціна (тариф) на послуги ПОН визначається за результатами конкурсу.

 

У разі якщо конкурс на визначення ПОН не відбувся, ціна (тариф) на послуги тимчасово призначеного ПОН встановлюється НКРЕКП згідно із затвердженою нею методикою та має враховувати економічно обґрунтовані витрати, пов’язані з особливим режимом роботи та ризиками від провадження діяльності ПОН, а також норму прибутку з урахуванням особливостей діяльності такого електропостачальника.

 

На виконання пункту 6 частини третьої статті 6 Закону НКРЕКП прийнято Методику розрахунку тарифу на послуги постачальника «останньої надії», затверджену постановою НКРЕКП від 05 жовтня 2018 року № 1178 (Методика), яка визначає процедуру та механізм формування тарифу на послуги ПОН, якщо конкурс з визначення ПОН не відбувся.

 

Тариф на послуги ПОН на розрахунковий період розраховується та встановлюється НКРЕКП на підставі даних щодо середніх та максимальних фактичних цін на електричну енергію на ринку «на добу наперед» (РДН) за перші 2 місяці базового періоду.

 

При цьому, аналіз динаміки зміни тарифів на послуги ПОН, розрахованих та встановлених НКРЕКП протягом періоду I кварталу 2019 року – IV кварталу 2021 року, свідчить про те, що суттєві коливання цін на РДН впродовж останніх розрахункових періодів призводять до збільшення різниці між середніми та максимальними цінами на РДН та, відповідно, до стрімкого збільшення рівня тарифу на послуги ПОН.

 

Ураховуючи те, що тариф на послуги ПОН є складовою кінцевої ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам ПОН, різке одномоментне зростання тарифу на послуги ПОН створює додаткові ризики щодо оплати споживачами ПОН за спожиту електричну енергію.

 

З огляду на зазначене, Департаментом із регулювання відносин у сфері енергетики розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта – постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Методики розрахунку тарифу на послуги постачальника «останньої надії»», відповідно до положень якого тариф на послуги ПОН на розрахунковий період не може перевищувати п’ятикратного розміру середньоарифметичного значення тарифів на послуги всіх 25 постачальників універсальних послуг, які здійснюють постачання електричної енергії на території України.

 

Проєкт рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, аналіз його впливу та порівняльна таблиця оприлюднені шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП в мережі Інтернет: http://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/61a/e96/cc5/61ae96cc52773546327774.zip.

 

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 20.10.2021 (включно) у письмовому та електронному вигляді.

 

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, які слід надсилати на адреси:

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: peftieva@nerc.gov.ua, контактна особа: Пєфтієва Надія Іванівна, тел. (044) 204-48-70.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

30.09.2021


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux