Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – Процедура встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії
Опубліковано 21 січня 2020 року о 12:53



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Процедури встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії»

 

Відповідно до статті 17 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» для ефективного виконання завдань державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розробляє і затверджує порядки (методики) формування, розрахунку та встановлення державних регульованих цін і тарифів для суб’єктів природних монополій у сферах енергетики та комунальних послуг, і встановлює державні регульовані ціни і тарифи на товари (послуги) суб’єктів природніх монополій та інших суб’єктів господарювання, що провадять діяльність на ринках у сферах енергетики та комунальних послуг, якщо відповідні повноваження надані Регулятору законом.

 

До 01.05.2019 НКРЕКП встановлювала тарифи на теплову енергію та послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, а при їх формуванні ліцензіати НКРЕКП керувались Процедурою встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, затвердженою постановою НКРЕКП від 31.03.2016 № 529, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 20.07.2016 за № 992/29122 (зі змінами).

 

З 01.05.2019 в повному обсязі введено в дію Закон України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон № 2189). З цієї дати визнано таким, що втратив чинність Закон України від 24.06.2004 № 1875-IV «Про житлово-комунальні послуги». Законом № 2189 визначено нову класифікацію житлово-комунальних послуг, зокрема, передбачено послугу з постачання теплової енергії, визначено нову систему взаємовідносин, що виникатимуть у процесі надання та споживання послуги, передбачено різні моделі договірних відносин у сфері комунальних послуг, змінено підходи до формування тарифів на комунальні послуги та нарахування плати споживачам, зокрема виділено окремий платіж - плату за абонентське обслуговування.

 

Крім того, Законом № 2189 передбачено приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

 

Законом України від 19.12.2019 № 394-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг» внесені зміни до  Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», зокрема, в частині включення тарифів на послугу з постачання теплової енергії до переліку тарифів на комунальні послуги.

 

Таким чином, з 29.12.2019 НКРЕКП надано повноваження щодо встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії.

 

Департаментом із регулювання відносин у сфері теплопостачання, розроблено проєкт постанови НКРЕКП «Про затвердження Процедури встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії» (далі – проєкт постанови).

 

Проєктом постанови враховані вимоги статті 21 Закону № 2189, якою передбачено, що ціною послуги з постачання теплової енергії є тариф на теплову енергію для споживача, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Крім того, проєктом передбачено:

 

- щорічний перегляд тарифів на послугу з постачання теплової енергії шляхом повного перегляду тарифу на теплову енергію, або за спрощеним порядком;

 

- встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії за окремими категоріями споживачів, а в визначених випадках - встановлення тарифів без диференціації за окремими категоріями споживачів.

 

Проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, був схвалений на відкритому засіданні НКРЕКП 17.01.2020 та разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням оприлюднені з метою отримання зауважень та пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП в мережі Інтернет /storage/app/uploads/public/61a/e98/238/61ae98238d2c1412228208.pdf .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Moroz2@nerc.gov.ua.

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 31.01.2020 року (включно) у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та/або електронному вигляді у форматах doс, docx за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

 

21.01.2020


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux