Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект постанови, що має ознаки регуляторного акта, – Методика розрахунку тарифу на послуги постачальника «останньої надії»
Опубліковано 26 червня 2018 року о 23:01



 

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ  

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проекту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Методики розрахунку тарифу на послуги постачальника «останньої надії»

 

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) НКРЕКП здійснює державне регулювання ринку електричної енергії.

 

Відповідно до Закону на ринку електричної енергії з’являється новий суб’єкт – постачальник «останньої надії» – визначений відповідно до Закону електропостачальник, який за обставин, встановлених Законом, не має права відмовити споживачу в укладенні договору постачання електричної енергії на обмежений період часу.

 

Частиною третьою статті 6 Закону визначено, що до повноважень НКРЕКП на ринку електричної енергії належить, зокрема, розроблення методики розрахунку ціни (тарифу) на послуги постачальника «останньої надії».

 

Положеннями статті 64 Закону визначено, що ціна (тариф) на послуги постачальника «останньої надії» визначається за результатами конкурсу.

 

У разі якщо конкурс на визначення постачальника «останньої надії» не відбувся, ціна (тариф) на послуги тимчасово призначеного постачальника «останньої надії» встановлюється Регулятором згідно із затвердженою ним методикою та має враховувати економічно обґрунтовані витрати, пов’язані з особливим режимом роботи та ризиками від провадження діяльності постачальника «останньої надії», а також норму прибутку з урахуванням особливостей діяльності такого електропостачальника.

 

Проектом постанови НКРЕКП враховано законодавчі зміни та визначено процедуру та механізм формування тарифу на послуги постачальника «останньої надії» побутовим та непобутовим споживачам, у тому числі малим непобутовим споживачам, а також формування тарифу на перехідний період. При цьому, враховуючи особливості діяльності постачальника «останньої надії», що зокрема полягають у короткочасності постачання електричної енергії споживачу (протягом строку, що не може перевищувати 90 днів) та непередбачуваності щодо кількості таких споживачів та можливого обсягу їх споживання, проектом постанови не передбачено порядок формування прогнозованого необхідного доходу та структуру тарифу постачальника «останньої надії». Для врахування економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з особливим режимом роботи та ризиками від провадження діяльності постачальника «останньої надії», а також норму прибутку з урахуванням особливостей його діяльності пропонується визначати тариф на послуги постачальника «останньої надії» як різницю між фактичними максимальними та середніми цінами, що склалися на ринку «на добу наперед» (оптовому ринку електричної енергії України на перехідний період).

 

Ураховуючи зазначене, НКРЕКП розроблено проект постанови «Про затвердження Методики розрахунку тарифу на послуги постачальника «останньої надії», який визначає процедуру та механізм формування тарифу на послуги постачальника «останньої надії». 

 

Проект постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу та обґрунтуванням оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП в мережі Інтернет за посиланням http://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/61a/e99/429/61ae994295a18238543118.pdf .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Yashchuk@nerc.gov.ua .

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 27.07.2018 включно у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

26.06.2018


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux