Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Ольга Бабій на засіданні профільного парламентського комітету презентувала дорожню карту з імплементації REMIT
Опубліковано 16 березня 2023 року о 12:40

15 березня 2023 року Членкиня НКРЕКП Ольга Бабій взяла участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, який проходив у форматі відеоконференції. Одним з питань Комітет розглянув Законопроект 5322 про впровадження в законодавство України вимог регламенту ЄС REMIT.

Під час засідання О.Бабій презентувала дорожню карту реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках» (реєстр. №5322 від 01.04.2021).

Вона, зокрема, підкреслила, що Україна буде імплементувати REMIT відповідно до тієї моделі збору даних, яка вже зараз працює в ЄС та застосовується європейським регулятором ACER.

«Вся нормативно-правова база буде прийматись Регулятором шляхом відкритих регуляторних процедур. Кожен з нормативно-правових актів буде проходити процедуру попереднього узгодження з Енергетичним Співтовариством, а також експертизу Ради з регулювання Енергетичного Співтовариства (ECRB). Також вони будуть обговорюватись з усіма учасниками ринку, а також погоджуватись з Антимонопольним комітетом України та Національною комісією з цінних паперів як учасниками даних процедур. Відтак ці процедури будуть відкритими, Регулятор не зможе одноосібно приймати ті чи інші процедури. Вся дискреційність буде прописана в цих нормативно-правових актах», - зазначила О.Бабій.

При цьому вона звернула увагу на особливість українського Регулятора, який має статус центрального органу виконавчої влади, тому може діяти лише у спосіб, дозволений чинним законодавством України. Тому вся нормативно-правова база Регулятора на імплементацію REMITа буде прописана у спосіб, який буде впорядковувати процедуру Регулятора щодо розслідувань та збору даних, та не дозволятиме йому широкої дискреції у застосуванні своїх повноважень.

Членкиня НКРЕКП також ознайомила присутніх з основними етапами та часовими рамками імплементації регламенту REMIT в українське законодавство.

«Допоки Україна є договірною стороною Енергетичного Співтовариства, Регулятор буде збирати усі дані в рамках REMITу та передавати їх до ECRB. Після набуття членства в ЄС всі наші бази даних будуть синхронізовані з ACER, і ми будемо передавати відповідну інформацію до ACER. У випадку можливих зловживань ми також будемо проводити розслідування на вимогу ACER», - наголосила вона.

Стосовно питання штрафів, навколо якого точились найбільш гострі дискусії під час розгляду законопроекту, вона повідомила: «Регулятор разом з Енергетичним Співтовариством прийме документ під назвою «Методика застосування штрафних санкцій», в якій по кожному виду порушень буде застосований дикреційний механізм в залежності від тяжкості та грубості порушення, вчиненого тим чи іншим учасником».

Довідково:

REMIT - Регламент ЄС про цілісність і прозорість оптового енергетичного ринку (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency). Його мета – виявлення та запобігання зловживанням, що впливають на оптові енергетичні ринки (інсайдерська торгівля, маніпуляції на ринку).

ACER – Агентство з питань співпраці енергетичних регуляторів країн ЄС, допомагає забезпечити належне функціонування європейського ринку електроенергії та координує роботу національних операторів за необхідності.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux