Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оксана Кривенко взяла участь у відкритті Тижня прозорості енергетики
Опубліковано 08 жовтня 2018 року о 18:12



08 жовтня 2018 року, м. Київ – Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Оксана Кривенко взяла участь у відкритті Тижня прозорості енергетики, який включає п’ять днів лекцій та семінарів, присвячених питанням функціонування енергетичних ринків.

 

 

 

«Ми вважаємо, що Тиждень прозорості енергетики дозволить почути думки різних сторін та зробити висновки щодо функціонування ринків», - відзначила Оксана Кривенко.

 

Під час своєї вступної промови Голова Комісії подякувала Секретаріату Енергетичного Співтовариства, USAID та DiXi Group за надану можливість стати партнером заходу.

 

За словами Оксани Кривенко першочерговими завданнями НКРЕКП є реформування ринків, створення прозорих правил та забезпечення якісних послуг,- «Саме прозорі правила дозволять зробити реформи зрозумілими, а енергетичні ринки України – ефективними».

 

 

Національній Комісії відведена особливо важлива роль, яка має і буде виконуватись базуючись на основних принципах регулювання, які успішно застосовуються в країнах Європейського Союзу, - це відображення реальних витрат, відсутність спотворень, відшкодування витрат, недискримінаційність, передбачуваність, простота та прозорість.

 

«Який ми вже маємо прогрес в частині прозорості? Найперше - це прийняття рішень у відкритий та прозорий спосіб. Нагадаю, що заздалегідь, до прийняття Закону України «Про НКРЕКП», Комісія почала проводити засідання в режимі онлайн-трансляції. Усі рішення, зокрема, тарифи, інвестиційні програми, регуляторні акти приймаються з проведенням їх відкритих обговорень за участі усіх зацікавлених осіб», - наголосила очільник Регулятора.

 

НКРЕКП активно впроваджує сучасні технології, на сьогоднішній день автоматизовано ще дві опції по взаємодії з ліцензіатами, - це подання звітності та документів на отримання ліцензій у електронному вигляді через центр адміністративних послуг. Вже є перший ліцензіат, який подав заяву через онлайн-сервіс та отримав ліцензію.

 

Стратегічно Регулятором заплановано створити інформаційний комплекс «Електронний паспорт ліцензіата», який об`єднає усі дані та включатиме історію ліцензіата: подані документи для отримання ліцензій, встановлені тарифи, інвестиційна програма, ліцензійний контроль, юридичні питання.

 

Також ведеться активна робота по створенню зручного мобільного додатку «Енергетика онлайн» для налагодження зворотного зв’язку безпосередньо зі споживачами послуг та ліцензіатами.

 

 

На завершення свого виступу Оксана Кривенко зазначила, що Комісія і надалі буде злагоджено працювати в напрямку прозорості та відкриття інформації щодо процесів регулювання та суб'єктів регулювання.

 

На думку Голови НКРЕКП процес реформування ринків електроенергії та газу в Україні, який на сьогодні вступив у вирішальну фазу, вимагає консолідації зусиль усіх суб`єктів для своєчасного досягнення поставленої мети.

 

«Ми відкриті до співпраці та конструктивного діалогу. Ми готові бути прозорими і зрозумілими для усіх учасників ринків, особливо для споживачів. Бажаю плідної праці протягом тижня прозорої енергетики», - підкреслила Кривенко.

 

Довідково:

Організаторами Тижня прозорості стала Dixi Group за підтримки проекту USAID «Ініціатива з протидії корупції та підвищення фіскальної прозорості в енергетичному секторі в Україні (Прозора енергетика)».

 

За п’ять днів учасники будуть досліджувати архітектуру та забезпечення ефективності діяльності енергетичних ринків, принципи регуляторного тарифоутворення, практики встановлення тарифів на універсальні послуги, а також розробку нових правил для лібералізованих ринків енергетики України.

 

У перші два дні учасники ознайомляться з регламентом цілісності та прозорості оптового ринку енергетики ЄС.

 

Третій день присвячений принципам тарифоутворення для монополій та на універсальні послуги.

 

Семінар четвертого дня буде присвячений розгляду підходів до регулювання, фіскальних засобів та способів гарантування прозорості та підзвітності видобувного сектору. У п’ятий день розглядатимуть методики стимулюючого тарифоутверення для монополій.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux