Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП забезпечила можливість АТ «Укртрансгаз» отримувати доходи від здійснення діяльності з надання послуг з транспортування природного газу та фінансування операційних та капітальних витрат
Опубліковано 26 грудня 2018 року о 12:36



26 грудня 2018 року, м. Київ – Національна комісія що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, забезпечила можливість АТ «Укртрансгаз» отримувати доходи від здійснення діяльності з надання послуг з транспортування природного газу та фінансування операційних та капітальних витрат.

 

Вперше Регулятором застосовано механізм встановлення тимчасових тарифів, оскільки АТ «Укртрансгаз», всупереч вимогам діючих нормативно-правових актів, вчасно не надало необхідні матеріали для визначення рівня необхідного прогнозованого доходу. На момент схвалення та затвердження тимчасових тарифів в НКРЕКП були відсутні:

 

а) дані по базовим рівням витрат на наступний рік;

 

б) дані по сумам коригування необхідного доходу від здійснення діяльності з транспортування природного газу;

 

в) розрахунки на другий регуляторний період амортизації окремо на активи, що створені на дату переходу до стимулюючого регулювання, активи, створені після переходу на стимулююче регулювання, активи, що були отримані ліцензіатами на безоплатній основі, та активи, що були створені за рахунок отримання плати за приєднання об’єктів газоспоживання (газопостачання) замовників до газопроводів газотранспортного підприємства.

 

Ґрунтуючись на об’єктивних даних звітності Оператора ГТС, враховуючи фактичну динаміку поточних та капітальних витрат, здійснених протягом першого регуляторного періоду, а також проаналізувавши наданий оператором ГТС план розвитку газотранспортної системи на 10 років, НКРЕКП було здійснено розрахунок тарифів для точок входу та точок виходу в/з газотранспортну(ої) систему(и), виходячи з наступного:

 

1. Прогнозовані витрати ліцензіата, пов’язані із закупівлею природного газу, що використовується для забезпечення виробничо-технологічних витрат, нормованих втрат природного газу (ВТВ) визначено з урахуванням, зокрема, прогнозних даних по обсягах транзиту природного газу територією України в 2019 році. При цьому, за результатами проведених з учасниками ринку газу відкритих обговорень тарифів, комісією ВРАХОВАНО пропозиції оператора ГТС щодо підвищення обсягів паливного газу, як складової витрат на ВТВ. Необхідно зазначити, що за останні 5 років, починаючи з 2014-го, фактичний обсяг природного газу, використаний АТ «Укртрансгаз» для забезпечення ВТВ не перевищував 2 119 млрд куб. м. на рік.

 

2. Ціна закупівлі природного газу на ВТВ відповідає даним моніторингу цін природного газу на нерегульованому сегменті оптового ринку природного газу України та є цілком об’єктивною для прогнозування.

 

3. Забезпечено зростання фонду оплати праці працівників на 11% порівняно з фактичним, з урахуванням прогнозованого індексу зростання номінальної середньомісячної заробітної плати в Україні.

 

За умов, якщо всі учасники газового ринку забезпечать розрахунки за надані послуги з транспортування природного газу за встановленими тарифами, АТ «Укртрансгаз» матиме достатній обсяг коштів для забезпечення сталого функціонування підприємства.

 

Наразі НКРЕКП аналізує надані АТ «Укртрансгаз» 21 грудня документи для встановлення постійних тарифів. Законодавством передбачено механізми коригування постійних тарифів, якщо вони відрізняються від тимчасових.

 

Нагадаємо, що 31 грудня поточного року закінчується перший регуляторний період, що обумовлює необхідність встановлення нових тарифів на послуги транспортування природного газу для оператора ГТС на наступний регуляторний період.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux