Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП взяла участь у черговому семінарі у рамках технічної допомоги Британського Регулятора Ofgem
Опубліковано 06 жовтня 2021 року о 15:22



5 жовтня 2021 року відбувся черговий семінар у рамках технічної допомоги Британського Регулятора Ofgem для НКРЕКП, метою якого було обговорення «Правил доброчесності та прозорості на енергетичних ринках з акцентом на REMIT». У рамках заходу членкиня НКРЕКП Ольга Бабій презентувала поточний стан здійснення Регулятором моніторингу та проведення розслідувань на ринку електричної енергії і перспективи впровадження Регламенту (ЄС)  № 1227/2011 (REMIT) в Україні.

 

Ольга Бабій зазначила, що НКРЕКП не може стояти осторонь тих ситуацій, які час від часу виникають на ринку електричної енергії. У межах чинних повноважень НКРЕКП налагодила систему оперативного та ex post моніторингу, який дає можливість спостерігати за роботою та розвитком ринку. У разі якщо за даними моніторингу виявляється підозріла поведінка певних учасників ринку, яка потенційно може бути розцінена як маніпулятивна, НКРЕКП ініціює і проводить розслідування.

 

Проте для здійснення повноцінного нагляду за ринком та ефективного запобігання зловживанням на реформованих ринках, як це передбачено REMIT, Регулятору потрібні додаткові та чітко визначені законом повноваження. НКРЕКП має бачення шляхів упровадження REMIT і склала для себе дорожню карту заходів, які необхідно здійснити після прийняття відповідного закону.

 

Було наголошено, що від того, наскільки успішно в Україні буде імплементовано REMIT, напряму залежить подальший успішний розвиток енергетичних ринків, адже розвиток ліквідності неможливий, якщо немає довіри учасників до таких ринків.

 

Досвід Британського Регулятора з цього питання цікавий, зокрема, і з огляду на те, що Оfgem вже не є членом ACER. Так, у Великій Британії було прийнято відповідний закон, який впровадив положення REMIT на національному рівні та надав необхідні повноваження Оfgem. Британським Регулятором було відзначено важливість налагодження збору та обробки якісних даних щодо роботи ринку для моніторингу, особливості міжнародної співпраці між регуляторами при здійсненні моніторингу транскордонних операцій.

 

Було важливо почути про організацію роботи з моніторингу та застосування положень REMIT на національному рівні, практичні поради та рекомендації на основі власного досвіду Великої Британії. 

 

Крім представників Ofgem та НКРЕКП, у зустрічі також взяли участь співробітники Посольства Великобританії, Міністерства енергетики України, ПрАТ «НЕК «Укренерго» та оператора ГТС.

 

Регулятори домовились про продовження співпраці з цього питання у подальшому.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux