Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП виступає за якнайскоріше впровадження системи гарантій походження електроенергії
Опубліковано 28 жовтня 2022 року о 12:30

27 жовтня 2022 року член НКРЕКП Олексій Магда разом з представниками Управління стратегічного розвитку та міжнародної координації та Департаменту із регулювання відносин та захисту прав споживачів на роздрібному ринку електричної енергії взяв участь в онлайн дискусії з обговорення гарантій походження електроенергії.

Захід, що був організований Центром економічного відновлення, мав на меті обговорення перспектив впровадження в Україні системи гарантій походження електричної енергії.

Зокрема, під час дискусії Центром економічного відновлення було представлене аналітичне дослідження щодо впровадження механізму гарантій походження в країнах ЄС, поточного стану його впровадження в Україні, а також щодо очікуваного економічного ефекту від впровадження цього механізму.

Олексій Магда озвучив позицію НКРЕКП щодо впровадження системи гарантій походження електроенергії, яка полягає у зацікавленості якнайшвидше здійснити усі процедури для запровадження гарантій.

Крім того, за його словами, саме Регулятор повинен стати адміністратором національної системи гарантій походження електричної енергії, оскільки це має низку переваг.

По-перше, міжнародний досвід свідчить про те, що в багатьох європейських країнах функції адміністратора гарантій походження здійснюються енергетичними регуляторами.

По-друге, НКРЕКП вже має окремі дієві інструменти та повноваження на усіх етапах «життєвого циклу» гарантій походження – від реєстрації генеруючих установок до їх обігу та розкриття інформації споживачам про походження енергії. Вони можуть бути розширені відповідними законодавчими змінами, що значно спростить процедуру впровадження та дозволить скоротити час на їх імплементацію.

По-третє, впровадження гарантій походження електроенергії є важливим елементом підтримки виробників з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ), кожен з яких є ліцензіатом НКРЕКП. Консолідація адміністративних функцій в Регуляторі дозволить стимулювати розвиток ВДЕ в контексті збільшення експорту електричної енергії до ЄС, а також для повоєнного відновлення енергетичного сектору.

Наприкінці зустрічі О.Магда наголосив, що подальшими кроками Регулятора на цьому шляху мають стати забезпечення пріоритетного супроводу урядового законопроекту з впровадження гарантій походження та розробка необхідної нормативної бази.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux