Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП відновить планові та позапланові перевірки ліцензіатів, що працюють у сфері енергетики та комунальних послуг
Опубліковано 20 грудня 2022 року о 08:21

Відповідно до покладених повноважень НКРЕКП здійснює державний контроль за дотриманням суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, законодавства у відповідних сферах та ліцензійних умов і застосовує заходи впливу. Державний контроль Комісія забезпечує за допомогою проведення планових та позапланових виїзних, а також невиїзних перевірок згідно з затвердженими нею порядками контролю.

Після введення в Україні воєнного стану переважна більшість заходів державного контролю була призупинена рішенням Кабінету Міністрів України. Водночас, НКРЕКП продовжувала фіксувати численні порушення суб’єктами господарювання правил, що регулюють їх діяльність на ринках електричної енергії та природного газу.

За результатами детального аналізу стану функціонування енергетичних ринків Уряд України своїми рішеннями від 13 травня 2022 року та 27 серпня 2022 року надав право НКРЕКП протягом періоду воєнного стану проводити позапланові невиїзні перевірки та планові невиїзні перевірки відповідно.

6 грудня 2022 року КМУ прийняв зміни до постанови №303, які надають можливість НКРЕКП проводити також й позапланові виїзні перевірки.

Рішення про відновлення планових та позапланових перевірок за дотриманням суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, законодавства у цих сферах та ліцензійних умов Регулятор закріпив у постанові, що була прийнята під час його засідання 19 грудня 2022 року. При цьому планові та позапланові виїзні перевірки здійснюватимуться у тих областях України, де відсутні територіальні громади, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Крім того, 13 грудня 2022 року НКРЕКП прийняла рішення, згідно з яким дні, протягом яких відбувалися події, що негативно впливали на хід перевірки (планової або позапланової виїзної) та суттєво перешкоджали її проведенню, не враховуватимуться в обчисленні строку проведення такої перевірки.

Проведення усього комплексу заходів державного контролю сприятиме ефективному функціонуванню та розвитку ринків у сферах енергетики та комунальних послуг, реалізації цінової і тарифної політики, створить умови для залучення інвестицій у розвиток цих сфер, підвищить рівень захисту прав споживачів та якість надання послуг, в тому числі й під час воєнного стану.

НКРЕКП вимагає від ліцензіатів дотримуватись вимог законодавства та ліцензійних умов у сферах енергетики та комунальних послуг.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux