Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП та народні депутати України обговорили впровадження законопроєкту про REMIT
Опубліковано 04 квітня 2023 року о 16:56

3 квітня 2023 року НКРЕКП провела робочу зустріч з народними депутатами України – членами Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Захід був присвячений обговоренню проблематики з впровадження проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках» (реєстр. №5322 від 01.04.2021), який розроблений для імплементації в законодавство України вимог REMIT.



Зокрема, представники Регулятора поділились з народними депутатами України своїм баченням стосовно реалізації повноважень та завдань НКРЕКП в рамках REMIT в частині процедур, моніторингу та санкцій. Була представлена відповідна розширена презентація, яка включала порівняльний аналіз діючої та майбутньої системи моніторингу оптових енергетичних ринків та схем розслідування, а також інформація про етапи та кроки реалізації вимог, передбачених законопроєктом №5322, тощо.

«Європейські колеги зацікавлені у зміцненні фінансової та інституціональної незалежності українського Регулятора. Отже ми очікуємо, що з впровадженням положень проєкту Закону про REMIT, кращі європейські практики у цій сфері працюватимуть і в нашій країні. НКРЕКП для цього вже зробило дуже багато», - зазначив Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.



Членкиня НКРЕКП О.Бабій у своєму виступі зосередилась на основних напрямках діяльності Регулятора після прийняття Закону про REMIT, підкресливши розробку вторинної нормативно-правової бази, яка дозволить у повній мірі використати потенціал Комісії задля регулювання енергетичних ринків.

«Ми готові до впровадження положень проєкту Закону 5322 після його прийняття. Нами здійснюються напрацювання, необхідні для впровадження вторинного законодавства щодо доброчесності та прозорості на оптовому енергетичному ринку, з урахуванням настанов ECRB та ACER та кращої європейської практики. Завдяки цьому Регулятор зможе ефективно реалізувати свої повноваження щодо регулювання ринків в частині виявлення та запобігання зловживанням», - наголосила вона.

Народні депутати України мали змогу поставити численні запитання щодо ролі Регулятора в контексті впровадження законопроєкту 5322 та отримати експертні відповіді.

Довідково:

REMIT - Регламент ЄС про доброчесність і прозорість оптового енергетичного ринку (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency). Його мета – виявлення та запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках (торгівля на основі інсайдерької інформації, маніпулювання на ринку).




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux