Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП сприяє інтеграції української енергосистеми до європейського енергетичного простору
Опубліковано 29 травня 2019 року о 17:50



29 травня 2019 року, м. Київ – Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, за участю членів НКРЕКП Дмитра Коваленка, Євгена Магльованного та Олександра Формагея за підтримки ДП «НЕК «Укренерго» та Агентства США з міжнародного розвитку в Україні (USAID), провела засідання круглого столу на тему «Інтеграція України до ENTSO-E: ключові переваги та виклики».

 

У заході взяли участь віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Іванна Климпуш-Цінцандзе, заступник Міністра з питань європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугільної промисловості України – Наталія Бойко, представники ЕNTSO-E, USAID, Урядового офісу для Координації Європейської і Євроатлантичної інтеграції, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, КfW, ЄІБ, посольства США та Французької Республіки в Україні, EPRA, DMCC, ДП «НЕК «Укренерго», ДП «НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Центроенерго», ПрАТ «Укргідроенерго», ДТЕК та інші гравці українського ринку електроенергії.

  

Метою круглого столу було обговорення інтеграції української енергосистеми до європейського енергетичного простору, що є одним із ключових завдань нашої держави на найближчі 5 років.

 

«Регулятор буде всіляко підтримувати заходи спрямовані на інтеграцію об’єднаної енергосистеми України в систему операторів енергосистем країн континентальної Європи (ENTSO-E)», - зазначив член НКРЕКП Дмитро Коваленко.

 

НКРЕКП порекомендувала ДП «НЕК «Укренерго» розробити детальний план для підготовки роботи енергосистеми в ізольованому режимі та винести цей план для затвердження на рівень Ради національної безпеки та оборони України.

  

«Сьогодні ми розглядаємо залежність від Росії в питанні регулюванні нашої енергосистеми як одну із найсерйозніших загроз, протидіяти якій можна лише об’єднавши зусилля всіх зацікавлених сторін», - сказав Дмитро Коваленко.

 

Член Комісії звернув увагу на суттєву відмінність пострадянської енергосистеми та ринку електроенергії ЄС: «На відміну від пострадянської системи, європейська система працює на принципах вільної торгівлі та солідарності, там немає домінантних гравців, там всі країни дотримуються однакових правил роботи енергетичного ринку», - наголосив член НКРЕКП Дмитро Коваленко.

 

Регулятор планує на своєму засіданні 31 травня розглянути питання про внесення змін до ліцензійних умов ДП «НЕК «Укренерго» та надати можливість компанії працювати в умовах нового ринку електроенергії (з 1 липня 2019 року) за старою ліцензією до проходження процедури сертифікації.

 

«Ми надаємо можливість НЕК «Укренерго» до завершення процедури сертифікації і отримання відповідної ліцензії працювати за старою ліцензією для того, щоб можна було розпочати роботу оптової частини ринку», - сказав член НКРЕКП Олександр Формагей.

 

Також член Регулятора підкреслив, що «Укренерго» зробило дуже багато кроків на шляху до сертифікації компанії, а Комісія зі свого боку також буде сприяти цьому процесу. «Регулятор буде все робити для того, щоб пришвидшити проведення сертифікації за результатами погодження з Energy Community», - зазначив Олександр Формагей.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux