Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП: сьогодні виповнилось 3 роки функціонування нової моделі ринку електроенергії
Опубліковано 01 липня 2022 року о 13:55

1 липня 2019 року в Україні було запроваджено нову модель ринку електричної енергії. Модель, що базується на кращих європейських практиках та відповідає сучасним умовам, змінила старий вітчизняний оптовий ринок.

Це стало результатом багаторічної злагодженої підготовчої роботи великої кількості фахівців: енергетиків та урядовців, юристів та економістів, політиків, міжнародних партнерів та консультантів, співробітників енергетичних компаній державного та приватного секторів.

Сьогодні ринок електричної енергії працює, він довів свою дієздатність, відкривши можливості для конкуренції усім його учасникам та створивши умови для поступового просування в напрямку інтеграції до європейських енергетичних ринків.

Попри певні труднощі ринок електричної енергії розвивається та удосконалюється з врахуванням особливостей роботи енергетичної системи України, структури генерації та споживання.

На ринку знайшли своє місце як традиційні види генерації, так й виробники електроенергії з відновлювальних джерел енергії, а також трейдери та оператори сегментів ринку, торговельні майданчики (біржі).

Запровадження нової моделі ринку сприяло синхронізації енергосистеми України з системою електричних мереж континентальної Європи, що відбулось 16 березня 2022 року.

Під час воєнного стану вдалось забезпечити сталу роботу ринку електроенергії, цінову стабільність, а напрацювання зі створення регуляторного поля та моніторингу його функціонування дозволили з 30 червня 2022 року відновити експорт електричної енергії з України до Європи.

Відновлення експорту української електроенергії до ЄС не лише збільшить надходження до державного бюджету. Воно стало важливою складовою енергетичної євроінтеграції, що сприятиме плідному партнерству України з європейськими країнами, а також побудові нової системи енергетичної безпеки континентальної Європи.

НКРЕКП висловлює вдячність усім причетним до створення ринку електроенергії, усім його учасникам, а також усім, хто забезпечує його роботу. Регулятор бажає не зупинятися на досягнутому, а рухатись в напрямку розвитку конкуренції, відкриття та прозорості ринку.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux