Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП схвалила та винесла на обговорення проєкт рішення про встановлення граничних цін на електроенергію
Опубліковано 08 червня 2023 року о 18:30

31 травня 2023 року було прийняте рішення НКРЕКП «Про зупинення дій окремих положень постанови НКРЕКП від 25 лютого 2022 року № 332».

Згідно з документом, з 30 червня 2023 року буде зупинено дію положень, зафіксованих в деяких підпунктах постанови НКРЕКП від 25 лютого 2022 року № 332 «Про забезпечення стабільного функціонування ринку електричної енергії, у тому числі фінансового стану учасників ринку електричної енергії на період дії в Україні воєнного стану».

Зокрема, зупиняється дія положень:

- підпункту 6 пункту 1 постанови, який передбачає нижні (1378,97 та 2646,25 грн/МВт-год) і верхні граничні ціни на РДН (2000 та 4000 грн/МВт-год) та обмеження на внутрішньодобовому ринку (ВДР) (102% від ціни на ринку «на добу наперед» (РДН);

- першого абзацу підпункту 9 пункту 1 постанови, який передбачає обмеження ціни на балансуючу електричну енергію;

- першого абзацу підпункту 13 пункту 1 постанови, який стосується формування заявок на торгах на ВДР та РДН.

«Цією постановою ми зупинили дію цінових обмежень на РДН, ВДР та балансуючому ринку з 30 червня. При цьому, 8 червня Комісією прийнято проєкт рішення щодо схвалення встановлення граничних цін відповідно до чинної Методики, затвердженої НКРЕКП на вимогу Закону «Про ринок електричної енергії». В умовах воєнного стану ми маємо забезпечити механізм, який би регулював ці питання на випадок виникнення будь-якої надзвичайної ситуації в енергосистемі», - зазначив Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Вказані рішення Регулятора направлені на посилення лібералізації ринку електричної енергії. Вони мають забезпечити умови для прогнозованої та фінансово-збалансованої роботи усіх учасників ринку з урахуванням актуальної ситуації в енергосистемі та ринку в цілому.

«Хочу звернути увагу, що остання постанова знаходиться на етапі схвалення. Ми очікуємо від ринку пропозиції та зауваження до цього документа», - наголосив очільник Комісії.

Згідно з процедурою дане рішення передбачає проведення відкритих обговорень, тому, ураховуючи вимоги Методики, до 11 червня (включно) Регулятор приймає зауваження та пропозиції до схваленого проєкту від усіх заінтересованих сторін. Після цього всі пропозиції будуть зведені та оприлюднені на офіційному вебсайті НКРЕКП.

Буде повідомлено про проведення відкритих обговорень, а після обговорення буде опублікований відповідний протокол. За результатами обговорення з урахуванням аргументованих пропозицій усіх зацікавлених сторін буде сформований проєкт рішення Комісії стосовно рівня прайскепів та необхідності їх встановлення.

НКРЕКП звертається до всіх заінтересованих сторін з проханням надати свої зауваження та пропозиції до схваленого проєкту до 11 червня 2023 року (включно), а також взяти активну участь в обговоренні зазначеного питання, яке відбудеться вже на наступному тижні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux