Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП розпочинає публікацію індикативу ціни на електричну енергію
Опубліковано 24 вересня 2021 року о 13:41



29.08.2021 набрав чинності Закон України «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», яким внесено зміни до Закону, згідно з якими з метою забезпечення прозорості та рівних умов для виробників електричної енергії державної, комунальної та приватної форм власності на ринку електричної енергії, тимчасово, до 01.04.2022 року, передбачено здійснення виробниками електричної енергії (окрім тих виробників, яким встановлено «зелений» тариф, та виробників електричної енергії, які за результатами аукціону набули право на підтримку) продажу електричної енергії за двосторонніми договорами виключно на електронних аукціонах, порядок проведення яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

 

У період з 01.09.2021 по 01.04.2022 відпуск електричної енергії відповідно до укладених виробниками електричної енергії (окрім тих виробників, яким встановлено «зелений» тариф, та виробників електричної енергії, які за результатами аукціону набули право на підтримку) двосторонніх договорів може здійснюватись виключно у разі, якщо такі двосторонні договори були укладені за результатом проведення електронних аукціонів, порядок проведення яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

 

У 2021 році на РДН було реалізовано 11 %, на ВДР – 2 %, а за двосторонніми договорами – 87 % від загального обсягу продажу електричної енергії на ринку.

 

Тобто ринок двосторонніх договорів є основним сегментом ринку електричної енергії.

 

Таким чином, учасники ринку мають самостійно визначати свою торгову стратегію та на власний розсуд розподіляти обсяги купівлі/продажу електричної енергії на відповідних сегментах ринку і зазначати у своїх заявках на торги ціну виходячи з принципу економічної доцільності (максимальної вигоди).

 

Ураховуючи зазначене, НКРЕКП розпочинає публікацію індикативу ціни на електроенергію за результатами оперативного моніторингу функціонування ринку.

 

Цінові індикативи розраховані окремо для кожної з торгових зон відповідно до періоду постачання електричної енергії та дають можливість учасникам ринку використовувати за орієнтир:

  • середньозважені та середньоарифметичні ціни на ринку двосторонніх договорів (РДД);
  • середньозважені та середньоарифметичні ціни ринку «на добу наперед» (РДН);
  • середньозважений та середньоарифметичний індекс ціни двох сегментів ринку електроенергії - РДД та РДН.

 

Ознайомитися з ціновими індикативами на електроенергію можна тут у звіті.

 

Крім цього, усім зацікавленим сторонам відкрита можливість надання своїх пропозицій та побажань щодо варіантів публікації такої інформації шляхом надсилання їх на електронну адресу de.cina@nerc.gov.ua.

 

Також на зазначену електронну адресу можна надсилати свої питання щодо підходів до розрахунку НКРЕКП таких цінових індикативів та інших показників.

 

При цьому зазначаємо, що НКРЕКП надаватиме лише інформаційні роз’яснення щодо порядку формування показників у звіті. Запити щодо надання рекомендацій по визначенню торгової стратегії для учасників ринку прийматися на розгляд не будуть.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux