Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП підтримує рекомендації АМКУ учаснику ринку електроенергії щодо припинення дій, що можуть призвести до порушень законодавства про захист економічної конкуренції
Опубліковано 10 лютого 2023 року о 14:00

29 вересня 2021 року НКРЕКП на підставі свого рішення розпочала розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії, ознаки яких містяться в діях ПрАТ «УКРГІДРОЕНЕРГО» та ТОВ «ЮТІЛІТІ ТРЕЙДІНГ».

Під час розслідування було виявлено, що ТОВ «ЮТІЛІТІ ТРЕЙДІНГ», здійснюючи продаж електроенергії іншим учасникам ринку, необґрунтовано включало до двосторонніх договорів умову обмеження реалізації цими покупцями електричної енергії на організованих сегментах ринку.

За результатами НКРЕКП 5 липня 2022 року прийняла рішення звернутися до Антимонопольного комітету України з питань порушень законодавства про захист економічної конкуренції, ознаки яких, зокрема, містяться в діях ТОВ «ЮТІЛІТІ ТРЕЙДІНГ» у частині укладення двосторонніх договорів із умовами, якими заборонено та/або обмежено реалізацію електричної енергії на організованих сегментах ринку. 15 серпня 2022 року Регулятор направив відповідне подання до АМКУ з усіма необхідними обґрунтовуючими матеріалами.

9 лютого 2023 року АМКУ на своєму засіданні розглянув подання НКРЕКП щодо питання укладення двосторонніх договорів компанією ТОВ «ЮТІЛІТІ ТРЕЙДІНГ».

Присутня на засіданні членкиня НКРЕКП Ольга Бабій, зокрема, повідомила про те, що практика застосування ТОВ «ЮТІЛІТІ ТРЕЙДІНГ» обмежень в договорах призводила до того, що покупці електричної енергії не могли продавати певний обсяг електричної енергії на організованих сегментах ринках, куплений за двосторонніми договорами. За її словами, такі обмеження щодо перепродажу електричної енергії на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку впливають на результати функціонування цих ринків, особливо в умовах дефіциту пропозиції електричної енергії на них. 

На підставі розгляду подання НКРЕКП АМКУ було оцінено дії ТОВ «ЮТІЛІТІ ТРЕЙДІНГ» та встановлено, що ТОВ «ЮТІЛІТІ ТРЕЙДІНГ», обмежуючи інших учасників щодо діяльності на організованих сегментах ринку, створювало безпосередньо для себе антиконкурентні переваги з продажу електроенергії на цих сегментах ринку, та з точки зору конкурентного законодавства така діяльність є антиконкурентною.

Антимонопольний комітет України надав ТОВ «ЮТІЛІТІ ТРЕЙДІНГ» відповідні рекомендації, спрямовані на розвиток конкуренції на ринку електричної енергії.

НКРЕКП й у подальшому співпрацюватиме з АМКУ з метою посилення нагляду за ринком електричної енергії та запобігання зловживань та порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

В цьому контексті Регулятор виступає за якнайскоріше впровадження Регламенту (ЄС) 1227/2011 про доброчесність та прозорість на оптовому та енергетичному ринку (REMIT). Цей документ передбачає встановлення на національному рівні вимог та правил, а також додаткових повноважень НКРЕКП, що забезпечать прозорість та цілісність оптових енергетичних ринків, дозволять запобігати зловживанню учасників ринку електричної енергії та природного газу.

Правила REMIT дозволять підвищити ефективність розслідувань, посилити конкуренцію на енергетичних ринках, усунути зловживання та порушення чинного законодавства учасниками ринку.

Регулятор закликає членів профільного комітету ВРУ прискорити фіналізацію розгляду проєкту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках (законопроєкту 5322) та передати його на друге читання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux