Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП: облгази застосовують температурні коефіцієнти коригування показів лічильників природного газу побутовим споживачам неправомірно
Опубліковано 06 грудня 2019 року о 16:52



Оператори газорозподільних систем не мають права приводити обєми спожитого природного газу побутовими споживачами до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків.

 

Крім того, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 23 листопада 2018 року висловила свою позицію щодо цього.

 

Регулятор публічно звертається до операторів ГРМ з вимогою дотримуватись у своїй діяльності чинного законодавства та цивілізованих правил роботи на ринку природного газу.

 

Обгрунтуванням цих вимог є наступне.

 

Положеннями глави 4 розділу ІХ Кодексу газорозподільних систем (Кодекс ГРМ) встановлено, що визначення фактичного об'єму споживання (розподілу) природного газу по об'єкту побутового споживача здійснюється на межі балансової належності між Оператором ГРМ і побутовим споживачем на підставі даних лічильника природного газу з урахуванням вимог цього Кодексу та договору.

 

Для визначення фактичного об'єму споживання (розподілу) природного газу приймаються дані лічильника газу Оператора ГРМ. У разі відсутності лічильника газу в Оператора ГРМ приймаються дані лічильника газу побутового споживача.

 

Об'єм фактичних втрат та виробничо-технологічних витрат природного газу Оператора ГРМ розраховується як різниця між об'ємом надходження природного газу до ГРМ у відповідний період і об'ємом природного газу, який розподілений між споживачами.

 

При цьому витрати на закупівлю природного газу для покриття виробничо-технологічних витрат включаються до тарифу на розподіл природного газу.

 

Розміри нормативних втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу в газорозподільних мережах затверджені наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України (Міненерговугілля) від 25.12.2015 № 847 «Про затвердження розмірів нормативних втрат і виробничо-технологічних витрат газорозподільних підприємств (операторів газорозподільних систем) на 2016 рік» (далі – Наказ № 847).

 

Відповідно до Наказу № 847 розміри нормативних втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу газорозподільних підприємств (операторів газорозподільних систем) на 2016 рік були розраховані на підставі наказу Міненерговугілля від 23.11.2011 № 737 «Про визначення розмірів нормативних втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу в газорозподільних мережах».

 

При цьому пунктом 1.1 наказу Міненерговугілля від 23.11.2011 № 737 визначено, що річні обсяги нормативних втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу в газорозподільних мережах розраховуються відповідно до Методики визначення питомих виробничо-технологічних втрат природного газу під час його транспортування газорозподільними мережами і Методики визначення питомих виробничо-технологічних витрат природного газу під час його транспортування газорозподільними мережами, затверджених наказом Мінпаливенерго від 30.05.2003 № 264, та Методики визначення питомих втрат природного газу при його вимірюваннях побутовими лічильниками в разі неприведення об'єму газу до стандартних умов, затвердженої наказом Мінпаливенерго від 21.10.2003 № 595 (Методика № 595).

 

Положеннями Методики № 595 визначено, що питомі втрати газу визначаються підприємствами з газопостачання та газифікації розрахунковим шляхом самостійно і включаються до собівартості транспортування газу цих підприємств.

 

Відповідно до листів Міненерговугілля від 28.12.2018 № 03/31-11587 та від 12.02.2019 № 03/31-1472 Оператори ГРМ при розрахунку своїх виробничо-технологічних витрат застосували положення Методики № 595. Міністерством Методику № 595 було враховано при затвердженні Наказу № 847.

 

Таким чином, розміри нормативних втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу газорозподільних підприємств (операторів ГРМ) були розраховані з урахуванням втрат, які виникають у зв’язку з неприведенням показань лічильника газу побутового споживача до стандартних умов.

 

Відповідно до положень пункту 2 глави 6 розділу ІІІ Кодексу ГРМ очікувані річні об’єми (обсяги) втрат та виробничо-технологічних витрат природного газу в ГРМ, покриття яких передбачено діючою структурою тарифу на розподіл, визначалися НКРЕКП на рівні передбачених об'ємів (обсягів) втрат та виробничо-технологічних витрат природного газу в ГРМ у тарифі на послуги з розподілу природного газу на 2016 рік відповідного Оператора ГРМ.

 

Таким чином, покриття різниці у вимірах природного газу здійснюється за рахунок тарифу, а отже, і нарахування та стягнення додаткових плат (фактично подвійних) із побутових споживачів є неправомірними.

 

Використання операторами ГРМ Методики приведення об'єму природного газу до стандартних умов за показами лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу, затвердженої наказом Мінпаливенерго від 26.02.2004 № 116 (Методика № 116), відносно побутових споживачів є неправомірним, виходячи з наступного.

 

Так, Глава 1 «Загальні положення» та Глава 2 «Галузь використання» Методики № 116 визначають, що розрахунки об'єму газу, приведеного до стандартних умов, здійснюються з урахуванням коефіцієнтів коригування показів лічильників, визначених у цій Методиці. Такі розрахунки виконуються споживачами газу самостійно. Дія цієї Методики поширюється на суб'єкти господарювання, які у господарсько-виробничій діяльності для вимірювання об'єму спожитого газу використовують лічильники, крім випадків використання газу за показами лічильників громадянами-підприємцями для власних потреб.

 

Оскільки побутові споживачі не є суб’єктами господарювання та громадянами-підприємцями, норми Методики № 116, зокрема величини коефіцієнтів, не можуть бути застосовані операторами ГРМ по відношенню до побутових споживачів, при розрахунках фактично використаних об’ємів природного газу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux