Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП направила до постачальників електричної енергії запит щодо надання інформації про результати діяльності за 2019 – 2020 роки
Опубліковано 28 травня 2021 року о 13:20

Державна політика в електроенергетиці спрямована, зокрема, на створення умов для ефективного функціонування ліквідного ринку електричної енергії, його розвитку та захист прав споживачів.


Відповідно до вимог Директиви європейського Парламенту та Ради 2009/72/ЄС про спільні правила внутрішнього ринку електроенергії та про скасування Директиви 2003/54/ЄС (далі – Директива 2009/72/ЄС)  лише повністю відкритий внутрішній ринок, який дозволяє усім громадянам Союзу вільно обирати своїх постачальників, а усім постачальникам вільно здійснювати постачання своїм клієнтам, є сумісним із свободами, гарантованими Договором громадянам Союзу.


Усі, зокрема вразливі, споживачі мають отримати вигоду від конкуренції та наявності справедливої ціни. Тому споживачі повинні мати доступ до даних про споживання, пов’язані із ним ціни та ціни на обслуговування таким чином, щоб вони могли запропонувати конкурентам зробити пропозиції на основі таких даних. З іншого боку споживачі також повинні мати право на належне інформування про споживання ними енергії.


При цьому, найбільше значення для держав-членів повинне мати просування доброчесної конкуренції та простий доступ до різних постачальників задля того, щоб споживачі могли повністю скористатися можливостями лібералізованого внутрішнього ринку електроенергії.


 Лібералізація ринку електроенергії – це політичний та регуляторний процес, який створює конкуренцію замість монополії у енергетиці. Головна мета лібералізації – через конкуренцію підвищити ефективність на ринку електричної енергії, який має стати «активним». 


Відповідно до Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 38 «активний ринок» – ринок, на якому існують такі умови:

  а) об'єкти, що їх продають і купують у межах ринку, є однорідними;

  б) як правило, можна в будь-який час знайти зацікавлених покупців і продавців;

  в) інформація про ціни загальнодоступна.


Разом з цим, відповідно до спостережень НКРЕКП, на сьогодні, споживачам дуже важко знайти інформацію про  продавців (постачальників) електричної енергії, а ціна на електричну енергію прихована за формулою.


Постачальники електричної енергії всупереч вимогам Закону України «Про ціни та ціноутворення» в комерційних пропозиціях на постачання електричної енергії, що є додатками 2 до договору про постачання електричної енергії споживачу, замість ціни на електричну енергію у грошовій формі вказують вартість електроенергії у розрахунковому місяці для споживача, яка визначається за формулою. Зазначені дії не дають змогу споживачу орієнтуватися в цінах на електричну енергію, і, як наслідок, заважають у зміні постачальника.


Підпунктом 9 пункту 2 статті 6 Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) визначено, що до основних завдань Регулятора на ринку електричної енергії належить, зокрема, налагодження процесу обміну даними, необхідними для реалізації споживачами права на зміну електропостачальника.


Згідно з підпунктом першим пункту третього статті 57 Закону електропостачальник має у чіткий та прозорий спосіб інформувати своїх споживачів, зокрема, про вартість та умови надання послуг, про методи оплати, які не повинні допускати дискримінації між споживачами.


Одночасно, відповідно до статті 2 Директиви 2009/72/ЄС держави-члени мають забезпечити, щоб усі побутові споживачі отримували універсальні послуги, тобто право на постачання їм електроенергії встановленої якості на своїй території за розумними, легко та чітко порівнюваними і недискримінаційними цінами.


Крім цього, відповідно до Плану пріоритетних дій Уряду до кінця року має бути створено Єдиний електронний реєстр споживачів електричної енергії, зокрема, з метою підвищення обізнаності споживачів про реальний тариф з урахуванням субсидій, інформації про склад тарифу та розмір частки; надання можливості зміни постачальника послуг, подання скарги тощо з використанням додатка «Дія».


Оскільки відповідно до пункту 1 статті 4 розділу 2 Регулятор має право отримувати від учасників ринку електричної енергії інформацію, необхідну для належного виконання функцій, передбачених законом, з метою виконання Директиви 2009/72/ЄС, НКРЕКП направила до постачальників електричної енергії запит з метою отримання інформації щодо комерційних пропозицій, які пропонувались споживачам як додаток до договору споживача про постачання електричної енергії у 2019 – 2020 роках із зазначенням періодів їх дії; переліку посилань, за яким розміщені (були розміщені) комерційні пропозиції на вебсайті; а також інформацію щодо стану розрахунків споживачів за електричну енергію за вільними цінами відповідно до додатку.


За результатами аналізу наданої інформації НКРЕКП буде опрацьовано питання формування рейтингу постачальників для інформування споживачів з метою реалізації права на вибір постачальника електричної енергії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux