Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП бере участь у законодавчому врегулюванні механізму гарантій походження електричної енергії з відновлюваних джерел
Опубліковано 31 березня 2023 року о 17:14

Член НКРЕКП Олександр Формагей взяв участь у круглому столі з питань створення належної законодавчої бази для роботи механізму гарантій походження електричної енергії з ВДЕ (далі – гарантії походження).

Цей захід, як важливий елемент експертного обговорення та напрацювання найбільш оптимальних шляхів запуску механізму, відбувся за ініціативи парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

У лютому Уряд виніс на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону щодо запровадження реєстру видачі, використання та припинення дії гарантії походження електроенергії, виробленої з ВДЕ (№9012 від 13.02.2023). Документ розробило Міністерство енергетики із залученням НКРЕКП та низки потенційних учасників і виконавців механізму. Водночас, народні депутати зареєстрували альтернативні законопроєкти на цю тему.

Регулятор підтримує якнайшвидше напрацювання компромісної редакції законопроєкту та його пріоритетний розгляд у Верховній Раді України. Імплементацію цього механізму давно вимагають учасники ринку електричної енергії, що є важливим питанням нашого енергетичного євроінтеграційного порядку денного. Крім того, ефективний механізм гарантій походження є важливим для вуглецевого коригування на кордоні з ЄС (CBAM) для окремих груп експортерів.

Ключовим моментом залишається визначення уповноваженого органу видачі гарантій походження та ведення відповідного електронного реєстру. На думку О.Формагея, перевагами покладання цих функцій саме на Регулятора є: висока інституційна спроможність, наявність вже усталених правовідносин із усіма учасниками механізму («від виробників – до споживачів») та поширення саме такої моделі адміністрування системи гарантій походження в Європі.

Компромісна редакція законопроєкту має передбачати підхід зі спрямування доходів від реалізації гарантій походження на збалансування чинної фінансової моделі підтримки виробників електричної енергії з відновлюваних джерел.

«Ми переконані, що після прийняття вищезгаданого Закону України доцільно адаптувати напрацювання Секретаріату Енергетичного Співтовариства щодо технічного рішення для реєстру гарантій походження, - сказав О. Формагей. - Крім того, нами вже визначені кроки подальшої роботи для повноцінного запуску реєстру гарантій походження, а для розробки необхідного вторинного законодавства НКРЕКП залучила консультативну підтримку Проєкту Енергетичної Безпеки USAID».

НКРЕКП схвалює фахові дискусії щодо якнайшвидшого та оптимального запровадження європейського інструменту додаткового стимулювання розвитку відновлюваної енергетики – гарантій походження. Його запуск - важливий сигнал для подальшого розвитку української відновлюваної енергетики та відбудови енергосистеми.

Переглянути виступи учасників круглого столу можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=QWBUd_759So


Додаток: слайд щодо переваг покладання на НКРЕКП функцій уповноваженого органу видачі гарантій походження е/е з ВДЕ



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux