Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Ліцензіати з постачання електричної енергії , що провадять ліцензовану діяльність згідно з постановою НКРЕКП від 13.04.2017 № 504, мають отримати ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу
Опубліковано 31 липня 2018 року о 12:05



Відповідно до статті 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» (Закон про ліцензування) діяльність у сфері електроенергетики ліцензується з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про ринок електричної енергії» (Закон про ринок електроенергії), прийняття якого забезпечило виконання зобов’язань України щодо прийняття первинного законодавства відповідно до вимог «Третього пакету» енергетичного законодавства ЄС.

 

Згідно зі статтею 8 Закону про ринок електроенергії господарська діяльність з постачання електричної енергії споживачу провадиться на ринку електричної енергії за умови отримання відповідної ліцензії. Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу затверджуються Регулятором (протягом 12 місяців з дня набрання чинності цим Законом). 

 

На виконання положень Закону про ринок електроенергії НКРЕКП постановою від 27 грудня 2017 року № 1469 було затверджено Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу. 

 

Звертаємо увагу, що Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії, затверджені постановою НКРЕКП від 13 квітня 2017 року № 504 відповідно до положень Закону України «Про електроенергетику», встановлюють вимоги до ліцензіатів з постачання електричної енергії у перехідний період (до початку дії нового ринку електричної енергії).

 

При цьому, згідно із пунктом 23 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ринок електроенергії Закон України «Про електроенергетику» визнано таким, що втратив чинність, крім деяких положень, які регулюють роботу Оптового ринку електричної енергії України, та які втрачають чинність з дати початку дії нового ринку електричної енергії.

 

Слід відмітити, що Оптовий ринок електричної енергії України та роздрібний ринок електричної енергії, які функціонували відповідно до положень Закону України «Про електроенергетику», не відповідають вимогам Третього пакету енергетичного законодавства ЄС і цільовій моделі ринку електроенергії країн ЄС.

 

При цьому новий ринок електричної енергії базується на нових принципах, які змінюють предмет діяльності та функції більшості учасників ринку, у тому числі електропостачальників, через запровадження нових сегментів ринку:

  • ринку двосторонніх договорів;
  • ринку «на добу наперед»;
  • внутрішньодобового ринку;
  • ринку допоміжних послуг;
  • балансуючого ринку;
  • роздрібного ринку.

Слід відмітити, що нова модель роздрібного ринку електричної енергії передбачає з грудня 2018 року:

 

- юридичне розділення функцій з розподілу та постачання електричної енергії, анулювання ліцензій з постачання електричної енергії за регульованим тарифом;

 

- здійснення постачання електричної енергії електропостачальником на підставі договору про постачання електричної енергії споживачу, та укладених з операторами системи розподілу (передачі) договорів електропостачальника про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

 

Відповідно до положень статей 8 та 13 Закону про ліцензування у разі зміни згідно з цим Законом назви виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, яка не призводить до зміни предмета такої діяльності, відповідні ліцензійні умови надалі поширюються на такий вид діяльності. Ліцензії на провадження такого виду господарської діяльності продовжують діяти.

 

Враховуючи зазначене, та приймаючи до уваги, що предмет діяльності з постачання електричної енергії у новому ринку електричної енергії змінюється, у разі наміру суб’єкта господарювання, що має ліцензію з постачання електричної енергії, здійснювати продаж електричної енергії за договором постачання електричної енергії споживачу після дати початку дії нового роздрібного ринку електричної енергії (а саме з грудня 2018 року), такий суб’єкт господарювання має отримати ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux