Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Корисна порада побутовому споживачу: способи та терміни передачі показів лічильника
Опубліковано 21 грудня 2021 року о 09:55

Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312, та Кодексом комерційного обліку електричної енергії, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 311, передбачені способи та терміни передачі споживачем оператору системи розподілу (далі – ОСР) показів лічильника електричної енергії.

Так, побутовий споживач зобов'язаний щомісяця знімати фактичні покази лічильника електричної енергії та надавати їх ОСР в способи, наведені в інформаційному слайді.

ОСР зобов'язаний приймати від споживачів дані про покази лічильників та враховувати їх під час визначення обсягів споживання електричної енергії.

Як правило, обсяги спожитої побутовим споживачем електричної енергії визначаються за розрахунковий період, який становить 1 календарний місяць.

Зчитані та передані дані з лічильників протягом періоду, що починається за два календарні дні до кінця розрахункового місяця та закінчується на третій календарний день наступного розрахункового періоду, вважаються даними на перше число місяця. Якщо дані передані в будь-який інший день місяця, то вони вважаються вихідними даними для визначення даних лічильника на перше число місяця шляхом додавання (віднімання) величини добутку середньодобового споживання на кількість днів між датою зчитування показів та першим числом календарного місяця.

Якщо ОСР не отримав від споживача покази лічильника до початку четвертого календарного дня місяця, що настає за розрахунковим, фактичний обсяг розподілу та споживання електричної енергії визначається розрахунковим шляхом за значенням середньодобового обсягу споживання.

Для того, щоб електропостачальник здійснював нарахування вартості за спожиту електричну енергію на підставі фактичних показів лічильника, споживачі мають щомісяця передавати ОСР дані про покази лічильників протягом періоду, що починається за два календарні дні до кінця розрахункового місяця та закінчується на третій календарний день наступного розрахункового місяця.

Дотримання зазначених рекомендацій дозволить уникнути непорозуміння між споживачем та оператором системи розподілу під час визначення обсягів спожитої електричної енергії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux