Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Комісія взяла участь у робочій нараді щодо поводження з упаковкою
Опубліковано 15 вересня 2015 року о 18:04



Представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, взяли участь у робочій нараді, яка була ініційована Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

 

Метою проведеної наради було закріплення на законодавчому рівні принципу розширеної відповідальності виробника та визначення чіткої процедури поводження з упаковкою та відходами упаковки, аналіз поточної ситуації на цьому ринку і шляхів його розвитку.

 

У заході також взяли участь представники Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державної регуляторної служби України, Торгово-Промислової Палати США, представники бізнесу (Українська пакувально-екологічна коаліція, ГС «Екологічна рециклінгова асоціація України»).

 

Під час наради була досягнута одностайність щодо необхідності введення розширеної відповідальності виробника на ринку поводження з упаковкою та відходами від неї. Однак пропозиції стосовно механізмів впровадження такої відповідальності були різні, з приводу чого точилася дискусія. Зокрема, були запропоновані:

- механізм «зеленої крапки», коли зобов’язані особи (виробники, продавці, імпортери упаковки та товарів в упаковці) самі повинні приймати та переробляти упаковку та відходи упаковки, або ж вони можуть бути звільнені від такого обов’язку за плату уповноваженим суб’єктам, які самі будуть за них організовувати цей процес;

- механізм «заставної ціни», коли товари в упаковці продаються з надбавкою, яку можна отримати, здавши відходи упаковки;

- механізм оподаткування виробників, продавців, імпортерів упаковки та товарів в упаковці.

Механізми пропонувалося застосувати як окремо, так і комбіновано.

 

Для впровадження зазначених механізмів зацікавленими представниками бізнесу розроблені відповідні законопроекти, які невдовзі планується зареєструвати у Верховній Раді України.

 

З метою узгодження компромісного варіанту, який усунув би суперечності між учасниками наради прийнято рішення про проведення ще однієї робочої зустрічі для подальшого обговорення механізмів впровадження принципу розширеної відповідальності виробників та напрацювання шляхів розвитку ринку поводження з упаковкою та її відходами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux