Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Коментар НКРЕКП щодо новини у засобах масової інформації, (зокрема, інформаційних ресурсах мережі інтернет) стосовно прийняття урядової постанови, якою внесено зміни до порядку формування тарифів на теплову енергію та відповідні комунальні послуги, в умовах функціонування ринку природного газу
Опубліковано 30 червня 2020 року о 09:35



Останнім часом засобами масової інформації (зокрема, інформаційними ресурсами мережі Інтернет) було анонсовано новину щодо прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 10.06.2020 № 467 (далі – Постанова), якою передбачено зміни, зокрема, Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, у частині формування тарифів на теплову енергію та комунальні послуги в умовах функціонування ринку природного газу, коли його ціна змінюється щомісяця.

 

При цьому, слід зазначити, що сфера дії Постанови не розповсюджується на ліцензіатів НКРЕКП у сфері теплопостачання.

 

Відповідно до офіційних коментарів, а саме Міністерства розвитку громад та територій України (далі – Мінрегіон), запропоновані Постановою зміни до Порядку формування тарифів на теплову енергію та комунальні послуги не призведуть до підвищення платежів для споживачів, оскільки на сьогодні у тарифах більшості підприємств теплокомуненерго врахована ціна газу у розмірі 6 235 грн за тис. куб. м (без урахування тарифів  на його транспортування та розподіл та податку на додану вартість).

 

Крім того, одним із ключових положень, запропонованих Постановою змін, як наголошує Мінрегіон, є можливість підприємствам теплокомуненерго використовувати середню ціну природного газу, яка сформувалась протягом попереднього опалювального періоду (наприклад у 2019/20 році – 4 048 грн. за тис. куб. м).

 

Разом з цим, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП, Регулятор, Комісія), як державний регуляторний орган, основними принципами діяльності якого є, зокрема законність, прогнозованість та своєчасність прийняття рішень та недопущення дискримінації, з метою досягнення балансу інтересів споживачів, суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сфері комунальних послуг, і держави, вважає за необхідне зазначити про таке.

 

У зв’язку із суттєвими змінами чинного законодавства, (введення в дію в повному обсязі з 01.05.2019 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189-VIII та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19.10.2018 № 867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу») та реалізуючи надані, зокрема законами України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про теплопостачання» та «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», повноваження НКРЕКП було прийнято постанову від 25.06.2019 № 1174 «Про затвердження Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання» (набула чинності 05.07.2019).

 

За результатами проведеної роботи, НКРЕКП, дотримуючись нової методології тарифоутворення (із застосуванням нормативного методу), відповідними постановами (набрали чинності 17.01.2020) 22 ліцензіатам НКРЕКП було встановлено економічно обґрунтовані тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання за категоріями споживачів, шляхом повного перегляду всіх складових їх структури, з урахуванням всіх фінансово-економічних показників діяльності підприємств.

 

Слід зазначити, що діючими з 17.01.2020 тарифами на теплову енергію передбачено компенсацію витрат на покриття втрат, оскільки при їх формуванні до їх структури було включено складову тарифу «витрати на покриття втрат» (яка має як додатне, так і від'ємне значення), при визначенні якої враховувались втрати підприємств, що виникли протягом періоду розгляду розрахунків тарифів, встановлення та їх оприлюднення (листопад – грудень 2018 року та травень – листопад 2019 року), а також додаткові доходи, отримані у період травень – листопад 2019 року за рахунок того, що фактична ціна на природний газ була нижча, ніж врахована у діючих тарифах, і таким чином відбулось часткове відшкодування витрат на покриття втрат за листопад – грудень 2018 року.

 

У зв’язку зі зміною у лютому 2020 року (зниженням) ціни на природний газ для виробників теплової енергії, за ініціативою Комісії, на засіданні НКРЕКП, яке проходило у формі відкритого слухання 17.03.2020, відповідними постановами було скориговано діючі з 17.01.2020 тарифи на теплову енергію та встановлено тарифи на послугу з постачання теплової енергії (набрали чинності 18.03.2020).

 

При цьому, слід зауважити, що у діючих з 18.03.2020 тарифах витрати на паливо розраховані з урахуванням ціни природного газу на рівні 3948 грн за тис.куб м (без урахування тарифів на його транспортування та розподіл та податку на додану вартість).

 

Крім того, після прийняття Кабінетом Міністрів України постанови від 11.12.2019 № 1182 «Про затвердження Правил надання послуги з постачання гарячої води та типових договорів про надання послуги з постачання гарячої води» (набрала чинності 11.02.2020) і затвердження постановами НКРЕКП від 08.04.2020 № 767 та № 768 Порядку формування тарифів на послугу з постачання гарячої води та Процедури встановлення тарифів на послугу з постачання гарячої води відповідно, на засіданні НКРЕКП, яке проходило у формі відкритого слухання 10.06.2020, відповідними постановами 14 ліцензіатам НКРЕКП було встановлено тарифи на послугу з постачання гарячої води.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux