Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Інформація щодо порядку організації планових відключень операторами систем розподілу
Опубліковано 29 грудня 2021 року о 20:40

Кодекс системи розподілу, затверджений постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310 (далі – Кодекс), визначає вимоги та правила, які регулюють взаємовідносини операторів систем розподілу (далі - ОСР), користувачів системи розподілу (споживачі та виробники електричної енергії).

НКРЕКП інформує, що у відповідності до Кодексу ОСР має право припиняти/обмежувати розподіл електричної енергії на час проведення робіт ремонту, будівництва, модернізації електричних мереж, якщо виконання таких робіт передбачене інвестиційною програмою ОСР, річною програмою ремонтів ОСР, та при приєднанні нових користувачів до електричних мереж системи розподілу, здійснивши відповідні попередження відповідно до вимог цього Кодексу.

При цьому, тривалість перерв в електропостачанні не повинна перевищувати сумарно 8 годин на добу у зимові місяці у разі неможливості забезпечення резервним живленням.

Про планові перерви в електропостачанні ОСР повинен обов'язково повідомляти на власному вебсайті в мережі Інтернет та/або через засоби масової інформації не пізніше ніж за 5 днів до початку перерви.

Таке повідомлення ОСР повинно містити інформацію про населені пункти та вулиці та/або об'єкти, які будуть відключені, причини перерви, дати та час початку перерви (з точністю до години) та її орієнтовну тривалість. Також ОСР повинен надсилати інформацію органам місцевого самоврядування, на території яких заплановані перерви в електропостачанні.

Повідомлення щодо аварійних перерв в електропостачанні також мають містити інформацію про прогнозований час відновлення електропостачання.

ОСР має здійснювати інформування споживачів за допомогою електронного зв'язку шляхом направлення їм повідомлень (зокрема, через сервіси особистих кабінетів споживачів та/або інші електронні платформи, зазначені в договорі споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії) щодо планових (не пізніше ніж за 3 календарні дні до початку перерви) та значних аварійних перерв в електропостачанні з кількістю відключених споживачів більше 100 та тривалістю понад одну годину.

Регулятор закликає операторів систем розподілу до неухильного виконання вимог Кодексу, в тому числі у разі необхідності припинення розподілу електричної енергії для виконання згаданих вище робіт.

При цьому, важливо по можливості оптимізувати термін виконання ремонтних робіт з метою зменшення тривалості перерв, особливо в період мінусових температур, в тому числі, за рахунок забезпечення користувачів резервним живленням, шляхом організації тимчасових схем живлення або застосування пересувних генеруючих установок.

У випадку виявлення порушень вимог Кодексу в частині обмеження, припинення розподілу електричної енергії з боку ОСР користувачі можуть звернутись до НКРЕКП. У разі підтвердження факту такого порушення Регулятор буде застосовувати до операторів систем розподілу санкції, передбачені чинним законодавством.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux