Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Інформація для споживачів, які встановили генеруючі установки
Опубліковано 23 січня 2023 року о 17:02

Постановою НКРЕКП від 01.11.2022 № 1369 «Про затвердження Змін до Кодексу систем розподілу» (далі – Постанова) внесено зміни до Кодексу систем розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310 (далі – Кодекс), якими, зокрема, доповнено розділ IV Кодексу новою главою 4.12, що визначає особливості приєднання (підключення) генеруючих установок споживача у власних електричних мережах.

Крім того, пунктом 3 Постанови передбачено, що користувачі систем розподілу, які встановили генеруючі установки, протягом року з дня набрання чинності цією постановою (до 03.11.2023) мають привести власні генеруючі установки у відповідність до вимог Кодексу систем розподілу шляхом виконання технічних вимог, передбачених пунктом 4.12.2 глави 4.12 розділу IV Кодексу.

Слід зазначити, що нормами Постанови не передбачено вимог до споживачів щодо коригування встановленої потужності генеруючих установок, встановлених до набрання чинності Постановою (03.11.2022), відповідно до сумарного значення потужності електрогенеруючого обладнання (електрогенератори, фотоелектричні панелі тощо). Разом з тим, встановлена потужність генеруючої установки, яка визначалась відповідно до діючих на момент її встановлення нормативних актів, повинна відповідати потужності, дозволеній законодавством.

Також для таких споживачів не вимагається здійснення ОСР процедури обстеження генеруючої установки, визначеної пунктом 4.12.5 глави 4.12 розділу IV Кодексу.

Разом з тим, у разі надходження скарги/звернення/претензії від іншого споживача або групи споживачів (колективної скарги/звернення/претензії) щодо якості електричної енергії ОСР відповідно до глави 13.2 розділу ХІІІ Кодексу може направити свого представника в узгоджений зі споживачем, який встановив генеруючу установку, час для аналізу можливих причин недотримання показників якості електричної енергії (у тому числі внаслідок невідповідності генеруючої установки та/або налаштувань вимогам Кодексу) та/або проведення необхідного вимірювання. При цьому споживач повинен забезпечувати доступ представників ОСР для здійснення обстеження генеруючої установки для перевірки впливу на показники якості електричної енергії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux