Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Очільники українського та австрійського регуляторів обговорили подолання наслідків війни для енергетичних ринків двох країн
Опубліковано 09 березня 2023 року о 14:45

В рамках робочої поїдки до м.Відень (Австрія) Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський 8 березня 2023 року зустрівся з представниками австрійського енергетичного регулятора Energie-ControlAustria (E-Control) на чолі з Генеральним директором Вольфґанґом Урбанчічем.

Під час зустрічі голова НКРЕКП розповів про ситуацію в енергетиці України, про наслідки ударів по енергетичній інфраструктурі, про роботу енергетичних ринків під час війни, а також про зусилля, яких доклав український Регулятор для синхронізації української енергосистеми з ENTSO-E та збереження європейської моделі ринків.

«Сьогодні через повномасштабну російську військову агресію вітчизняна енергетика вимушено набуває унікального досвіду роботи в умовах постійних ракетних обстрілів енергетичного сектору. Подібного досвіду роботи немає у жодного регулятора в світі», - зазначив Ущаповський.

Обговорюючи особливості регулювання енергетичного сектору України під час війни, К. Ущаповський підкреслив, що «багато рішень Регулятора носять тимчасовий і вимушений характер. Вони мають на меті невідкладно стабілізувати роботу енергосистеми та енергоринків».

«Ми чітко усвідомлюємо, що як тільки ситуація дозволить, ми будемо ці непопулярні рішення поступово скасовувати. Це, наприклад, стосується такого інструменту як покладення спеціальних обов’язків (ПСО). Уже зараз ми напрацьовуємо концепцію відмови від ПСО для населення із одночасним захистом вразливих верств споживачів», - наголосив він.



Також були обговорені питання, що становлять взаємний інтерес для регуляторів обох країн, зокрема, впровадження Регламенту REMIT та інші.

Австрійські колеги висловили повагу до мужності українських енергетиків, які ціною неймовірних зусиль тримають життєдіяльність країни. Вони розповіли про нагальні виклики, які постали перед австрійським регулятором у зв’язку з кризою у сфері цін на енергоносії, безпеки постачання та зміни клімату. Представники E-Control запевнили у готовності ділитися з НКРЕКП своїм досвідом та напрацюваннями щодо впровадження вимог законодавства ЄС у сфері регулювання енергетичних ринків.

***

E-Control - орган регулювання енергетики Австрії, що здійснює регулювання у сферах електроенергетики та природного газу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux