Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Голова НКРЕКП: зустрічі в Секретаріаті Енергетичного Співтовариства дозволили обговорити низку важливих для енергетики України питань
Опубліковано 08 березня 2023 року о 17:16

Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський сьогодні провів робочі зустрічі у штаб-квартирі Секретаріату Енергетичного Співтовариства у м. Відень (Австрія) з його представниками, зокрема, з Директором Секретаріату Артуром Лорковскі. Зустрічі в такому форматі відбулись вперше від початку військової агресії рф проти України.

К.Ущаповський розповів про поточну економічну та енергетичну ситуацію в Україні та перспективи її поліпшення. «Протягом усього минулого року, а також сьогодні НКРЕКП робить все для того, щоб наші енергетичні ринки відповідали європейським стандартам, зберігаючи баланс між інтересами споживачів та бізнесу», - сказав він.

Очільник Комісії підкреслив, що Регулятор своїми рішеннями та діями забезпечив стабілізацію ринків під час війни. При цьому окрема увага приділялась захисту прав споживачів. НКРЕКП також виконує свої зобов’язання перед інвесторами у відновлювані джерела енергії. Крім цього, Регулятор має план рішень післявоєнної відбудови України, що базуватиметься на чистій енергії, з урахуванням викликів, з якими країна та її енергетика стикнулася під час війни.

«Протягом минулого року ми повністю нормативно урегулювали діяльність зі зберігання електричної енергії. Очікуємо, що цей новий напрям буде незабаром активно розвиватись. Також робимо ставку на розвиток розподіленої генерації. Не залишаємо поза увагою питання запровадження механізмів управління попитом та стимулювання енергоефективності», - повідомив Голова НКРЕКП.

Окремо К.Ущаповський підняв важливе питання видачі гарантій походження електроенергії. Він наголосив, що відповідний законопроєкт вже зареєстрований у Верховній Раді. Ним передбачено, що саме Регулятор буде уповноваженим органом з видачі гарантій походження. Прийняття цього документу дозволить нарешті запустити в Україні систему видачі гарантій, і саме Регулятор зможе зробити це досить швидко, бо має для цього достатньо інструментів.

Під час зустрічей в Секретаріаті Енергетичного Співтовариства Голова Регулятора обговорив також питання запровадження Української Енергетичної Обсерваторії, прийняття Регламенту REMIT, впровадження скоординованих аукціонів з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів, імплементації нового електричного пакету Енергетичного Співтовариства, прозорості прийняття регуляторних рішень тощо.

На завершення Костянтин Ущаповський подякував Секретаріату за постійну підтримку та допомогу, яку той надає Україні, зокрема за підтримку європейською енергетичною спільнотою проєктів, які є пріоритетними для подальшого розвитку регуляторної політики в енергетичній галузі.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux