Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Голова НКРЕКП: головним нашим завданням є максимально швидке поновлення експорту електроенергії
Опубліковано 21 квітня 2023 року о 19:37

21 квітня 2023 року Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський взяв участь у прямому ефірі всеукраїнського телемарафону «Єдині новини». В рамках ефіру він прокоментував поновлення експорту української електроенергії, кошти від якого можуть піти в тому числі й на ремонтні та відновлювальні роботи пошкоджених ворогом об’єктів енергетичної інфраструктури. Очільник Комісії також розповів й про проблеми, пов’язані з експортом електроенергії, адже з 21 квітня експорт до Словаччини зупинено.

«Наразі не весь експорт електроенергії припинений, а лише до Словаччини, обсяг якого складав 200 МВт. Зараз здійснюється експорт до Молдови, а також по виділеній лінії Добротвір-Замость до Польщі», - зазначив К.Ущаповський.

Разом з тим він повідомив, що ситуація з тимчасовим припиненням експорту до Словаччини сьогодні досягла свого медійного піку.

«Ми бачимо, що з’явились прес-релізи, в тому числі від компанії НЕК «Укренерго». Я вважаю цей прес-реліз цілком маніпулятивним, тому що з 17 по 20 квітня нічого не заважало цій компанії експортувати електричну енергію. Проте чомусь 21 квітня «Укренерго» зупинила експорт до Словаччини в односторонньому порядку, не погодивши це питання з органами державної влади», - наголосив К.Ущаповський.

Він підкреслив, що Регулятор відповідно до своїх повноважень направив запит до компанії з вимогою пояснити свої дії. Однак у термін, визначений для цього, інформація з боку «Укренерго» не була надана. Тому Комісія використала своє право – найближчим часом НКРЕКП проведе перевірку «Укренерго» на предмет правомірності її дій по зупиненню експорту.

«Це дуже важливе питання, адже кошти від експорту є одним з джерел для ремонтної кампанії. За нашими розрахунками, без експорту Україна втрачає близько 20 мільйонів гривень на добу у вигляді недоотриманих доходів», - пояснив Голова НКРЕКП.

 «Основним нашим завданням, основним завданням Уряду є максимально швидке поновлення експорту. Сподіваюсь, що медійна складова навколо цього питання залишиться у минулому. А Регулятор разом з Урядом та Міністерством енергетики буде сприяти якомога швидкому відновленню експорту електроенергії. Нещодавно я провів телефонну розмову з директором Енергетичного Співтовариства Артуром Лорковські, який підтвердив, що жодних додаткових змін до нормативної бази для проведення односторонніх аукціонів щодо експорту електроенергії не потрібно. Тому ми будемо розбиратись, чому виникла така ситуація», - підсумував він.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux