Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Європейська асоціація вугілля та лігніту (EURACOAL) провела експертизу методики визначення прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії в Україні
Опубліковано 07 вересня 2018 року о 09:00



07 вересня 2018 року, м. Київ - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, оприлюднює звіт Європейської асоціації вугілля та лігніту (EURACOAL) щодо методики визначення прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії в Україні.  

 

«Як тільки новий склад НКРЕКП приступив до виконання функцій, особисто я, Голова НКРЕКП, ініціювала дослідження та аналіз справедливості формульного визначення ціни вугілля при формуванні оптової ринкової ціни та зробила відповідний запит до EURACOAL. Експертами EURACOAL були проаналізовані та досліджені необхідні документи, зокрема, діючий порядок формування оптової ринкової ціни та підготовлено звіт»,- розповіла Голова НКРЕКП Оксана Кривенко. 

 

Згідно з висновками європейських експертів, передбачений підхід до визначення індикативної ціни енергетичного вугілля на підставі середньої ринкової ціни вугілля на європейському ринку (АРІ2) є найкращим індикатором зміни цін на вугілля для України та ставить вітчизняний ринок у відповідність з іншими країнами. Це пояснюється тим, що майже весь європейський вугільний бізнес здійснюється за прямим чи непрямим посиланням на API2. Такий показник, переконані в EURACOAL, - найбільш ліквідний, оскільки включає в себе велику кількість цінових пропозицій, що надаються як покупцями, так і продавцями ресурсу.

 

Спеціалісти Європейської асоціації вугілля та лігніту вважають, - “Якщо Україна має намір підтримувати вітчизняний видобуток, необхідно визнавати вплив імпорту та встановлювати ціни для власного вугілля на рівні імпортного паритету. Інші країни у такій самій ситуації визначали ціну імпорту як базову для внутрішнього видобутку, надаючи рівність з імпортом”. 

 

На думку експертів EURACOAL, середня ринкова ціна вугілля на європейському ринку гарантує надійність та механізм, за допомогою якого ціновий ризик може управлятися шляхом хеджування, - саме це забезпечує прозорість процесів, пропонуючи інвесторам більш стабільне середовище.

 

Також у звіті Європейської асоціації вугілля та лігніту акцентується увага на світових тенденціях ціноутворення енергетичного вугілля:

 

1. Країни всього світу, які імпортують вугілля, незалежно від того, чи вони виробляють вугілля всередині країни чи ні, повинні відповідати міжнародним цінам з урахуванням вартості транспортування.

2. Країни, у яких видобуток внутрішнього вугілля зменшувався, використовували європейські контрольні ціни, як найкращий показник відповідної ціни на еквівалентний товар.

3. Показник API 2 фіксує цінову активність у всій північно-західній Європі, з багатьма покупцями та продавцями. Саме тому ліквідність в API 2 перевищує показник інших індексів.

 

Нагадаємо, з метою проведення незалежного аналізу питання ціноутворення на вугілля, НКРЕКП звернулась до Європейської асоціації вугілля та лігніту (EURACOAL) з проханням здійснити незалежний огляд Методики та надати об’єктивну оцінку підходу до визначення індикативної ціни енергетичного вугілля, передбаченого НКРЕКП у Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 03 березня 2016 року № 289.

 

З повною версією звіту можна ознайомитись за посиланням.

 




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux