Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Еволюція нас зробить цивілізованими, об’єднання з європейською енергосистемою змусить нас стати прозорими - Ольга Бабій на Міжнародному електроенергетичному форумі
Опубліковано 14 вересня 2021 року о 16:27



14 вересня 2021 року Член НКРЕКП Ольга Бабій взяла участь в Міжнародному електроенергетичному форумі Electric Power Forum.


Виступаючи на панельній дискусії «Енергетична галузь: пріоритетні напрямки в Україні та міжнародне співробітництво», вона зазначила, що у 2019 році Україна запровадила новий ринок електроенергії – нову амбітну модель, коли були запущені усі сегменти ринку, та включено у його структуру стрімко зростаючу «зелену» електроенергію.


 

«Ми втримали реформу, ринок працює, проте, не без певних проблем, які здебільшого є наслідком старої моделі ринку. Регулятор не знімає з себе відповідальності, ми працюємо над тим, щоб усі ці проблеми виправити. На мій погляд, сьогодні ринку бракує двох речей: прозорості і доброчесності. До моменту синхронізації нашої енергосистеми з європейською ми маємо імплементувати в національне законодавство Регламент про доброчесність та прозорість оптових енергетичних ринків (REMIT). Це потрібно в тому числі й для того, щоб вироблена в Україні електроенергія вільно продавалась на європейських ринках», - наголосила Член Регулятора.


Вона запевнила, що Регулятор готується до впровадження Регламенту, вже до кінця року мають бути оприлюднені відповідні плани: разом з Міністерством енергетики вже напрацьована дорожня карта з імплементації REMIT, у Верховній Раді України зареєстрований законопроект №5322, який найбільше відповідає вимогам Агентства ЄС з питань співробітництва енергетичних регуляторів (ACER). НКРЕКП очікує розгляду цього законопроекту народними депутатами.


«Впровадження норм та вимог Регламенту поставить перед учасниками ринку дуже багато викликів. Проте, не треба їх боятися – адже це все зрозуміло та нескладно. Регулятор бере на себе зобов’язання з проведення навчання, роз’яснень. До того ж всі учасники ринку мають бути зацікавлені в імплементації REMIT. Тому що прозорість на ринку б’є монополії. Після впровадження Регламенту буде видно, хто й за скільки продає електроенергію на ринку двосторонніх договорів, як ця електроенергія рухається на ринку «на добу наперед» та на внутрішньодобовому ринку, яка її реальна вартість, які є критерії ліквідності ринків тощо. Еволюція нас зробить цивілізованими, об’єднання з європейською енергосистемою змусить нас стати прозорими», - підкреслила Ольга Бабій.


Крім того, вона заявила, що доброчесність в розумінні Регламенту – це, перш за все, відповідальність. REMIT дає можливість імплементувати нові повноваження для Антимонопольного комітету та НКРЕКП, які дозволять оперативно припиняти зловживання на ринку тих чи інших учасників. Це дозволить проводити розслідування протягом трьох - п’яти діб, запобігати стрімкому підвищенню або зниженню ціни на електроенергію на певних сегментах ринку.

 

 

«Також Регулятор готовий підключитись до роботи над розробкою нової моделі підтримки виробників електроенергії з відновлювальних джерел енергії, оскільки, як свідчить досвід, існуюча модель не задовольняє ні державу, ні самих виробників», - зазначила Ольга Бабій наприкінці свого виступу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux