Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
До уваги споживачів колективних побутових споживачів під час проведення між ними розрахунків та облаштування комерційного обліку для таких споживачів
Опубліковано 25 серпня 2023 року о 14:41

Згідно з положеннями розділу Х Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312, умови використання електричної енергії, розрахунки за неї, умови технічного забезпечення електропостачання електроустановок споживачів колективного побутового споживача тощо, визначаються згідно з установчими документами та/або укладеними в установленому законодавством порядку договорами між споживачами колективного побутового споживача та колективним побутовим споживачем.

Разом з тим, Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та «зеленої» трансформації енергетичної системи України» № 3220-IX від 30.06.2023 (дата набуття чинності з 27.07.2023) були внесені зміни до статей 58 та 60 Закону України «Про ринок електричної енергії», відповідно до яких: 

1. Споживачі колективного побутового споживача здійснюють відшкодування за спожиту електричну енергію правлінню колективного побутового споживача за тими самими цінами, за якими колективний побутовий споживач купує та здійснює розрахунки за електричну енергію з електропостачальником такого колективного побутового споживача.

2. Колективний побутовий споживач не може перешкоджати встановленню споживачами колективного побутового споживача приладів обліку, що забезпечують диференційований облік спожитої електроенергії окремо за різними періодами часу (зонами доби). 

Слід зазначити, що відповідно до додатку 3 до постанови Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 № 483 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов'язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії» фіксовані ціни на електричну енергію для індивідуальних та колективних побутових споживачів з 01.06.2023 по 31.12.2023 за 1 кВт·год становлять 2,64 грн (з податком на додану вартість). 

При цьому звертаємо увагу, що усі інші платежі споживачі колективних побутових споживачів мають здійснювати окремо згідно з установчими документами та/або укладеними в установленому законодавством порядку договорами між споживачами колективного побутового споживача та колективним побутовим споживачем.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux