Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
30 березня відбудеться засідання за круглим столом «Проблемні питання, які виникають під час приєднання електроустановок (об'єктів) замовників до електричних мереж, та можливі шляхи їх врегулювання на законодавчому рівні»
Опубліковано 15 березня 2016 року о 14:16

Інформаційне повідомлення про проведення консультацій з громадськістю – засідання за круглим столом на тему: "Проблемні питання, які виникають під час приєднання електроустановок (об'єктів) замовників до електричних мереж, та можливі шляхи їх врегулювання на законодавчому рівні"

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, проводить консультації з громадськістю – засідання за круглим столом на тему: "Проблемні питання, які виникають під час приєднання електроустановок (об'єктів) замовників до електричних мереж, та можливі шляхи їх врегулювання на законодавчому рівні".

Під час засідання за круглим столом очікується проведення широкого діалогу з представниками громадськості та суб'єктами господарювання, які надають та отримують послуги з приєднання електроустановок до електричних мереж, для врахування позицій заінтересованих сторін при розробці проекту відповідного законодавчого акту щодо суттєвого спрощення порядку приєднання електроустановок до електричних мереж.

Метою проведення цього заходу є обговорення існуючої проблематики процедури приєднання електроустановок до електричних мереж, зокрема, в частині актуальності спрощення порядку надання та отримання таких послуг. Необхідність внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою максимального та суттєвого спрощення порядку приєднання електроустановок до електричних мереж зумовлена, зокрема, необхідністю покращення позиції України в рейтингу Світового банку "Doing Business" за показником "Підключення до системи електрозабезпечення".

Не дивлячись на задекларовані у 2012 році цілі нового підходу до врегулювання відносин під час приєднання електроустановок до електричних мереж, діючий з 01.01.2013 і на сьогодні порядок приєднання електроустановок до електричних мереж не сприяє зменшенню кількості процедур та термінів надання (отримання) послуг з приєднання електроустановок до електричних мереж, а методологія розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж (при нестандартному приєднанні) не дозволяє замовникам розрахувати та передбачити орієнтовну величину затрат на приєднання а ні на етапі започаткування бізнесу, а ні на етапі отримання технічних умов на приєднання та/або узгодження проектної документації із електропередавальною організацією.

Серед питань, які будуть обговорені, – питання існуючої проблематики, з якою зустрічаються електропередавальні організації. Так, у переважній більшості випадків споживачами не використовується в повному обсязі передбачена в договорі про постачання електричної енергії електрична потужність і, відповідно, з метою надання послуги з приєднання нових споживачів електропередавальна організація змушена будувати нові електричні мережі та/або здійснювати реконструкцію (технічне переоснащення) існуючих електричних мереж, що, в свою чергу, збільшує вартість послуги з приєднання та є однією з перепон для започаткування бізнесу в Україні. Це проблемне питання ще більше посилюється через законодавчу неврегульованість терміну дії виданих технічних умов.

При цьому, з метою суттєвого спрощення порядку приєднання електроустановок до електричних мереж безумовно необхідне запровадження законодавчого механізму максимального спрощення порядку відведення земельних ділянок у власність або користування суб'єкта електроенергетики для будівництва та розміщення об'єктів електроенергетики (з метою реалізації схеми зовнішнього електрозабезпечення).

Враховуючи вищенаведене, на сьогодні НКРЕКП працює над розробкою відповідного законопроекту щодо суттєвого спрощення порядку приєднання електроустановок до електричних мереж, який заплановано в першому півріччі 2016 р. подати на розгляд Верховної Ради України.

Цей законопроект має на меті значно спростити умови започаткування бізнесу в Україні, зменшивши кількість процедур при приєднанні електроустановок до електричних мереж з 5-ти до 1-єї та зменшивши кількість календарних днів надання послуги з приєднання електроустановок до електричних мереж з 263-х до 125-х.

Порівняно із діючим законодавством передбачається прискорити на один рік введення в дію третього ступеня стандартного приєднання (від 50 кВт до 160 кВт включно), що суттєво спростить процедуру приєднання для малого та середнього бізнесу та покращить позицію України в рейтингу Світового банку "Doing Business" за показником "Підключення до системи електрозабезпечення".

Ознайомитись з матеріалами можна на офіційному web-сайті НКРЕКП тут.

Пропозиції приймаються в письмовому вигляді за адресою НКРЕКП: 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19, або в електронному вигляді на електронну адресу: Rusnak@nerc.gov.ua

Консультації з питань, що винесені на публічне громадське обговорення, надає відповідальна особа – Руснак Олександр Іванович, заступник начальника управління - начальник відділу з технічного доступу до електричних мереж управління інвестиційної політики та технічного розвитку Департаменту із регулювання відносин у сфері енергетики, тел. (044) 204-48-67.

Засідання за круглим столом відбудеться 30.03.2016 о 1000 за адресою: м. Київ, вул. Смоленська, 19, кім. 123.

Реєстрація учасників з 900 до 1000.

Усі бажаючи висловити свою думку під час проведення заходу, з метою включення до порядку денного, мають зареєструватись, надіславши на електронну адресу свої данні (П.І.Б., назва організації, телефон, e-mail тощо), та надати основні тези своїх виступів. Тривалість доповіді має не перевищувати 10-15 хвилин.

Результати публічного громадського обговорення (звіт) будуть доведені до відома громадськості шляхом оприлюднення на офіційному web-сайті НКРЕКП не пізніше, ніж через два тижні після його проведення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux