Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Інформація для учасників роздрібного ринку електричної енергії щодо побутових споживачів електричної енергії, які встановили генеруючі установки в межах своїх приватних домогосподарств станом на 01.01.2019
Опубліковано 28 серпня 2019 року о 09:03



На роздрібному ринку стрімко набуває поширення практика застосування генеруючих установок (переважно сонячних електростанцій (СЕС) у приватних домогосподарствах. Надлишок виробленої і неспожитої домогосподарством електроенергії викуповується постачальником універсальних послуг за привабливим «зеленим» тарифом, що забезпечує високу окупність і стимулює розвиток даного напрямку.

 

Відповідно до положень статті 63 Закону України «Про ринок електричної енергії» та Правил роздрібного ринку електричної енергії на постачальника універсальних послуг який утворився в результаті здійснення заходів з відокремлення вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання, з 1 січня 2019 року покладено обов’язок щодо викупу надлишків електричної енергії за «зеленим» тарифом виробленої генеруючими установками побутових споживачів. До 31 грудня 2018 року такий обов’язок було покладено на постачальника за регульованим тарифом.

 

За результатами наданої постачальниками за регульованим тарифом інформації станом на 1 січня 2019 року в приватних домогосподарствах було встановлено 7947 генеруючих установок призначених для виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання та/або енергії вітру. При цьому, на кінець 2017 року в приватних домогосподарствах було встановлено 3010 таких установок. Отже, у 2018 році побутовими споживачами було встановлено 4937 таких генеруючих установок, що у відсотковому співвідношенні становить 120 % по відношенню до загальної кількості встановлених таких установок у попередні періоди (2014-2017 роки) (Рис. 1 Загальна кількість приватних домогосподарств у яких встановлені генеруючі установки в 2014 - 2018 роках).

 

На думку НКРЕКП така динаміка зі збільшення встановлення генеруючих установок побутовими споживачами у свої приватних домогосподарствах може бути пов’язана зі зменшенням витрат на комплектуючі до них (вартість матеріалів), приблизно у двічі, а також завдяки таким заходам підтримки:

 

1) банківські кредити;

 

2) партнерські програми від продавців обладнання (внутрішні позики, коли продавець фактично кредитує свого клієнта);

 

3) регіональні програми стимулювання розвитку малих СЕС серед домогосподарств.

 

Слід зазначити, що регіональні програми стимулювання розвитку малих СЕС - це відносно нова ініціатива уряду в низці областей, а саме: Житомирської, Тернопільської, Вінницької та Львівської областях. У місті Хмельницький (Хмельницька обл.) та місті Броди (Львівська обл.) поки, що компенсують лише вартість робіт зі встановлення СЕС.

 

 

Рис. 1 Загальна кількість приватних домогосподарств у яких встановлені генеруючі установки в 2014 - 2018 роках.

 

Слід зазначити, що загальна приєднана потужність генеруючих установок введених у експлуатацію у 2018 році збільшилась по відношенні до 2017 року в 3 рази та склала 187 МВт. (Рис. 2 Загальна приєднана потужність генеруючих установок встановлених у приватних домогосподарствах, МВт).


 

 

Рис.2 Загальна приєднана потужність генеруючих установок встановлених у приватних домогосподарствах, МВт. 

 

Необхідно відмітити, що лідерами із встановлення генеруючих установок у приватних домогосподарствах є такі області як: Івано-Франківська, Київська, Дніпропетровська та Тернопільська. У відсотковому співвідношенні від загальної кількості встановлених генеруючих установок по Україні до кількості встановлених у зазначених областях складає - 45%.

 

 

Рис. 3 Кількість встановлених генеруючих установок призначених для виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання по областям станом на 31.12.2018.

 

Враховуючи розподіл питомої сумарної сонячної радіації протягом року, який показано на рис. 3 (Кількість встановлених генеруючих установок призначених для виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання по областям станом на 31.12.2018), можна прийти до висновку, що інтенсивність встановлення (монтажу) генеруючих установок приватних домогосподарств на території України залежить від рівня економічного розвитку регіону (рівня життя населення).

 

Загальна кількість згенерованої та відпущеної в мережу електропостачальників електричної енергії виробленої генеруючими установками приватних домогосподарств (з енергії сонячного випромінювання) за 2018 рік складає відповідно 920963,30 кВт·год та 827738,45 кВт·год, у розмірі сплачених коштів на загальну суму 203,019 млн грн.

 

Необхідно звернути увагу, на рисунку рис. 4 (Кількість встановлених генеруючих установок призначених для виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання та/або енергію вітру по областям станом на 31.12.2018) зазначено, що генеруючі установки, які були встановлені та введені в експлуатацію в межах 7 479 домогосподарств, призначені для виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання, при цьому, лише у Донецькій та Волинській областях введені в експлуатацію генеруючі установки, одна з яких виробляє одночасно електричну енергію з енергії сонячного випромінювання та енергії вітру, з приєднаною потужністю 9,2 кВт, та друга, яка виробляє електричну енергію з енергії вітру з потужністю 20 кВт.

 

 

Рис. 2.3.1.4 Кількість встановлених генеруючих установок призначених для виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання та/або енергію вітру по областям станом на 31.12.2018.

 

Водночас, проаналізувавши обсяги згенерованої та відпущеної в мережу електропостачальників електричної енергії, було встановлено, що 7479 домогосподарствами спожито електричної енергії у 2018 році на власні комунально-побутові потреби становить – 9 322 485 кВт·год. Тобто, середньорічне споживання одним домогосподарством становить – 1 167,4 кВт·год, а середньомісячне лише – 97,28 кВт·год.

 

Зазначена динаміка зменшення споживання на власні потреби домогосподарства, що встановили генеруючі установки свідчить про комерцізацію процеса генерації електричної енергії з метою її продажу за привабливим «зеленим» тарифом.

 

Підсумовуючи, слід зазначити, що комерцізація процесу отримання вигоди із встановлення генеруючих установок в межах приватних домогосподарств, зневільовує мету передбаченого в законодавстві способу стимулювання вироблення енергії з альтернативних джерел енергії, для більшої енергонезалежності країни.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux