Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
До уваги споживачів: Корисна порада щодо укладення з власниками житлових та нежитлових приміщень договорів про розподіл/постачання електричної енергії у новобудові
Опубліковано 08 грудня 2021 року о 10:39

Згідно з пунктом 3.2.5 глави 3.2 розділу ІІІ Правил роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі – ПРРЕЕ), укладення споживачем договору про постачання електричної енергії споживачу або договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відбувається шляхом приєднання споживача до договору на умовах обраної споживачем комерційної пропозиції, для чого споживач подає такому електропостачальнику заяву-приєднання.

Разом із заявою-приєднанням споживач також має надати документи визначені пунктом 3.2.11 розділу глави 3.2 ІІІ ПРРЕЕ.

Водночас, згідно з пунктом 3.1.6 розділу ІІІ ПРРЕЕ постачання електричної енергії споживачу здійснюється, зокрема, якщо споживач є стороною діючих договорів про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Тобто, укладення договору про постачання електричної енергії можливе після укладення з оператором системи розподілу договору (далі – ОСР).

Згідно з пунктом 2.1.9 глави 2.1 розділу ІІ ПРРЕЕ у разі нового будівництва або реконструкції об'єкта (електроустановки) договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії укладається (якщо до реконструкції такий договір не укладався, втратив чинність тощо) за умови завершення процедури приєднання до електричних мереж (підписання акту про надану послугу) та надання споживачем (у разі необхідності, за запитом оператора системи) копії декларації про готовність об'єкта до експлуатації або відповідного сертифіката.

Перелік документів необхідних для укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (далі – Договір про розподіл) визначено пунктом 2.1.8 глави 2.1 розділу ІІ ПРРЕЕ.

Однією з невід'ємних частин договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є паспорт точки розподілу (пункт 2.1.13 розділу ІІ ПРРЕЕ).

Під час оформлення заяви-приєднання, паспорту точки розподілу оператор системи використовує наявну у нього інформацію за об'єктом розподілу, зокрема, щодо:

  • однолінійної схеми електропостачання об'єкта;
  • розрахункових засобів вимірювальної техніки (тип, марка, технічні характеристики тощо);
  • дозволеної (договірної) величини електричної потужності (положення пункту 2.1.11 розділу ІІ ПРРЕЕ ).

Слід зазначити, що згідно з пунктом 2.3.3 глави 2.3 розділу ІІ ПРРЕЕ електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими засобами вимірювальної техніки для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, а також (за бажанням споживача) суміщеними з лічильником електричної енергії або окремими засобами вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії.

Підключення електроустановки споживача, яка не забезпечена розрахунковими засобами (засобом) вимірювальної техніки, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, забороняється, за винятком випадків, передбачених цими Правилами.

Розрахункові засоби вимірювальної техніки електричної енергії, технічні засоби контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, засоби вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії встановлюються відповідно до вимог Кодексу комерційного обліку, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 311 (далі – ККО), цих Правил та проектних рішень.

Згідно з пунктом 5.1.1 глави 5.1 розділу V ККО улаштування вузлів обліку та інших засобів комерційного обліку електричної енергії необхідно здійснювати відповідно до цього Кодексу, Правил улаштування електроустановок, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 21 липня 2017 року № 476 (далі – ПУЕ), Правил роздрібного ринку електричної енергії та проєктних рішень.

Відповідно до положень ПРРЕЕ, під час укладення договору про розподіл електричної енергії повинні бути визначені такі істотні умови: точка продажу електричної енергії, дозволена до використання потужність та комерційний облік електричної енергії (тип засобу обліку, місце його встановлення тощо), які повинні бути визначені згідно з проектом внутрішнього електропостачання будинку, погодженим з оператором системи розподілу.


Інформація, наведена у слайдах, сприятиме досягненню балансу інтересів учасників ринку та забезпечить дієву практику ефективного застосування норм законодавства.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux