Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Дмитро Вовк: Використання багатозонних лічильників допоможе споживачу заощадити на електроенергії, а енергосистемі країни зменшити навантаження та вартість електроенергії
Опубліковано 05 листопада 2015 року о 12:28



Використання багатозонних лічильників допоможе споживачу заощадити на електроенергії, зменшити свій рахунок, а для енергосистеми країни – зменшити навантаження по годинах протягом доби та зменшити вартість електроенергії для країни у майбутньому. Про це вчора під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив Дмитро Вовк, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). За його словами, ідея двозонних і тризонних лічильників не нова, проте раніше вона мала ефект лише для промислових споживачів. Для населення, яке є основною причиною нерівномірного графіку споживання електроенергії, було складно порахувати доцільність таких лічильників, крім того існували бюрократичні перепони з боку обленерго, зазначив Дмитро Вовк.


НКРЕКП розробило зміни до Правил користування електричною енергією для населення, за якими населення може самостійно обирати та придбавати багатозонний лічильник, в той час як раніше це було монополізовано обленерго. «Протягом 10 днів згідно рішення НКРЕКП, має бути запараметризований, за фіксованою ціною 300 гривень», – пояснив Дмитро Вовк. Після цього споживач отримає можливість економити. «За нашими оцінками, вартість однофазного лічильника, який підійде для споживання 500 кВт-год на місяць, складає 800 гривень. Для трифазного лічильника, який підійде, скоріш всього, для великого споживача – будинку або квартири, що споживає від 1 тисячі кВт-год, вартість багатозонного лічильника складає близько 2500 гривень», – зазначив Дмитро Вовк.

 

З графіком підвищення цін на тарифи можна підрахувати окупність при певному обсязі споживання. «За нашими розрахунками, при обсязі споживання 250 кВт-год та вартості однозонного однофазного лічильника, окупність складає півтора роки. Це досить привабливий термін окупності, зважаючи на те, що під цю категорію підпадає близько 30 % споживачів», – розповів Дмитро Вовк. Для споживачів 500–1500 кВт-год однофазний лічильник не підходять, бо великі оселі мають трифазове підключення. Вартість такого лічильника вища, а зважаючи на більший об’єм споживання, термін окупності менший, ніж в квартирах – в межах одного року, зауважив голова НКРЕКП. Перевагою таких лічильників для споживачів є ощадливе споживання, за рахунок оптимізації добового навантаження відбувається зменшення вартості електроенергії , бо залучаються більш дешеві джерела електроенергії, резюмував Дмитро Вовк.

 

Відео прес-брифінгу можна переглянути тут.

 

Презентація «Стимулювання електроспоживання в години добового мінімального навантаження енергосистеми шляхом залучення регуляторів-споживачів та застосування багато тарифних лічильників електричної енергії»


 

Презентацію у форматі pdf скачати тут.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux