Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Дата розміщення на сайті: 14.02.2020
День оприлюднення на офіційному веб-сайті Регулятора: 14.02.2020
від 13 лютого 2020 р. № 1694/19
Київ
Про взаємовідносини зі споживачами (щодо нарахування плати за надані послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення)

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

ЛИСТ

13.02.2020                    № 1694/19.3/7-20

 

Ліцензіати НКРЕКП у сфері

централізованого водопостачання

та централізованого водовідведення

 

Про взаємовідносини зі споживачами

 

У зв’язку з надходженнями останнім часом до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП), численних скарг споживачів щодо нарахувань ліцензіатами НКРЕКП плати за надані послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, складності передання показників засобів обліку води вважаємо за необхідне довести до відома наступну інформацію.

Порядок оплати житлово-комунальних послуг визначений статтею 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон про ЖКП), відповідно до частини першої якої споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Частиною першою статті 7 Закону про ЖКП передбачено право споживача без додаткової оплати отримувати інформацію про проведені виконавцем комунальної послуги нарахування плати за житлово-комунальні послуги (з розподілом за періодами та видами нарахувань) та отримані від споживача платежі.

Водночас рахунки на оплату комунальних послуг формується, а облікова інформація надається згідно з вимогами статті 8 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (далі – Закон про облік), згідно з частиною першою якої рахунки на оплату наданої комунальної послуги формуються виконавцем або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, на основі показань вузла комерційного обліку відповідної комунальної послуги згідно з вимогами статей 9-11 цього Закону. При цьому підприємства централізованого питного водопостачання зобов’язані неухильно дотримуватися вимог до рахунку на оплату комунальних послуг, визначених цією статтею та передбачати у рахунках на оплату послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення поля для внесення споживачем показань вузлів розподільного обліку води, а також інформувати про стан розрахунків споживачем за спожиту послугу, у тому числі заборгованість з оплати послуги (у разі її наявності), періоди, в яких виникла така заборгованість, відомості про обчислення її розміру, пільги/субсидії (у разі їх надання/призначення).

При цьому підпункт 22 пункту 2.2 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених постановою НКРЕКП 22.03.2017 № 307, встановлює вимогу до ліцензіатів створити та забезпечити функціонування кол-центру для обслуговування споживачів, що забезпечений єдиним багатоканальним номером телефону для стаціонарних та мобільних телефонів та адресою електронної пошти для прийому повідомлень.

У свою чергу, скарги споживачів свідчать про неналежне виконання ліцензіатами НКРЕКП вищезазначених вимог законодавства, а також про недоліки програмного забезпечення білінгової системи ліцензіатів, які потребують вирішення.

Також звертаємо увагу на необхідності врегулювання відносин зі споживачами щодо передачі показань засобів обліку води. Згідно зі статтею 11 Закону про облік зняття показань вузлів комерційного обліку щомісяця здійснюється виконавцем комунальної послуги або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, у присутності споживача або його представника (представника об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управителя багатоквартирного будинку), якщо інше не передбачено договором. Зняття показань вузлів розподільного обліку здійснюється споживачами, якщо інше не передбачено договором. Споживач щомісяця передає показання вузлів розподільного обліку виконавцю відповідних комунальних послуг або визначеній власником (співвласниками) іншій особі, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, у спосіб, передбачений договором. Виконавець періодично, не менше одного разу на рік, проводить контрольне зняття показань вузлів розподільного обліку у присутності споживача або його представника.

Відповідно до типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 № 690, умови яких відповідно до частини першої статті 648 Цивільного кодексу України є обов’язковими для сторін, показання вузлів розподільного обліку води знімаються споживачем в останній день розрахункового періоду та надаються виконавцеві одним із таких способів, як телефоном, факсом, або в інший спосіб, доведений до відома споживача, та зазначаються у рахунку на оплату послуг.

Окремої уваги заслуговують маломобільні групи населення (споживачів), зокрема люди з інвалідністю, особи похилого віку та ті, хто має тимчасові проблеми зі здоров’ям. Суб’єкти господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення мають іти на зустріч та допомагати зазначеним групам споживачів у частині передачі/отримання показань засобів обліку води у спосіб, який є зручним для цих споживачів та обумовлений у договорі.

Таким чином наголошуємо на обов’язковості дотримання вищезазначених вимог законодавства щодо нарахування плати за надані послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і визначених у договорі зі споживачем умов щодо передачі показань засобів обліку води.

 

Член НКРЕКП                                     О.Бабій

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux