Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Дата розміщення на сайті: 16.12.2016
День оприлюднення на офіційному веб-сайті Регулятора: 16.12.2016
від 16 грудня 2016 р. № 13566/21
Київ
Щодо ліцензування діяльності з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

ЛИСТ

16.12.2016                   № 13566/21.2/7-16

 

ДП «НЕК «Укренерго»

 

копія: ДП «Енергоринок»

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП), розглянула ваш лист від 15.12.2016 № 03/03-4/14140 щодо ліцензування діяльності з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» НКРЕКП здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг  відповідно до законів, зокрема Закону України «Про природні монополії», «Про електроенергетику», «Про засади функціонування ринку електричної енергії України», та інших актів законодавства, що регулюють відносини у відповідних сферах.

Одним із засобів державного регулювання НКРЕКП є ліцензування діяльності суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сфері енергетики.

При цьому, єдиний перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, встановлений Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» (далі – Закон про ліцензування). Так, відповідно до статті 7 Закону про ліцензування, ліцензуванню підлягає господарська діяльність у сфері електроенергетики, яка ліцензується з урахуванням особливостей, визначених Законом України "Про електроенергетику".

Одночасно статтею 13 Закону України «Про електроенергетику» (далі - Закон про електроенергетику), встановлено, що НКРЕКП видає ліцензії на провадження діяльності з виробництва, передачі, розподілу, постачання електричної енергії, здійснення функцій гарантованого покупця, здійснення функцій системного оператора, здійснення функцій оператора ринку. При цьому слід відмітити, що Законом про електроенергетику не передбачено ліцензування господарської діяльності з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом.

На виконання вимог законів НКРЕКП здійснюється розробка проекту постанови про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері електроенергетики, зокрема ліцензійних умов з постачання електричної енергії.

Одночасно наголошуємо, що статтею 7 Закону про ліцензування до внесення Законом України від 22.09.2016 № 1540 змін до цієї статті було встановлено, що діяльність у сфері електроенергетики, яка ліцензується з урахуванням особливостей, визначених Законом України "Про електроенергетику", крім діяльності з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом (постачання незалежним електропостачальником).

Отже, з урахуванням положень статті 8 Закону про ліцензування ліцензії з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом вважаються недійсними з дня набуття чинності Закону про ліцензування.

При цьому звертаємо увагу, що статтею 20 Закону про ліцензування встановлено, що у разі відсутності ліцензійних умов провадження відповідного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, відповідальність за провадження такої господарської діяльності без ліцензії не застосовується.

 

Голова НКРЕКП                                             Д.Вовк

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux